Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 april 2017

Palle Borgström nominerad till ny LRF-ordförande

Göteborg

Till slut blev det klart. Valberedningen har valt Palle Borgström till kandidat att efterträda Helena Jonsson som LRF-ordförande.

 Palle Borgström
Bild 1/4 Palle Borgström
 Lena Åsheim
Bild 2/4 Lena Åsheim
 Joakim Borgs
Bild 3/4 Joakim Borgs
 Martin Moraeus
Bild 4/4 Martin Moraeus

– Det var förväntat att det skulle finnas många åsikter. Vi är en stor organisation med många starka viljor, men vi har en samsyn om potentialen i den gröna näringen, säger Palle Borgström.

”Fick tänka efter först”

Efter avhopp och många diskussioner blev det förhandsfavoriten Palle Borgström som får ta över att leda Sveriges lantbrukare.

– Det är ett stort förtroende och jag fick tänka efter först hur det skulle påverka min vardag men jag har varit förtroendevald i bondekooperationen i 28 år så svaret var egentligen givet, säger Palle Borgström.

Han kallar uppdraget som ordförande för ”det tyngsta och viktigaste uppdraget i de gröna näringarna”.

– Jag går in i det, om jag blir vald, med stor ödmjukhet.

”Rätt kunskaper för uppdraget”

Helena Jonsson meddelade tidigare i år att hon efter sex år som LRFs förbundsordförande inte ställer upp för omval. Valberedningen föreslår att 56-årige Palle Borgström väljs som ny ordförande vid riksförbundsstämman 30-31 maj på Sånga Säby.

– Palle Borgström har rätt kunskaper för uppdraget. Han är tydlig och väl påläst, duckar inte för de svåra frågorna och har ett stort nätverk bland politiker och opinionsbildare, säger valberedningens ordförande Stig-Erik Carlsson.

Läs också: Helena Jonsson avgår

Palle Borgström driver, tillsammans med brodern Bengt, Kilanda säteri norr om Göteborg. Gården producerar huvudsakligen mjölk men även spannmål och driver skogsbruk.

Palle Borgström har haft många förtroendeuppdrag inom Lantmännen och LRF och är ledamot av Arla Foods styrelse. Det senare uppdraget lämnar han i samband med att han väljs till ny förbundsordförande i LRF. Han är även ordförande för LRF Mjölk

Nya ledamöter

Det blir inte mindre arbete som förbundsordförande.

– Det är jag medveten om. Det är ett tidskrävande uppdrag. Men jag är stolt över att vara nominerad och få axla ansvaret, säger Palle Borgström.

Läs också: Lena Åsheim föreslås till LRFs styrelse

Valberedningen föreslår även tre nya ledamöter till riksförbundsstyrelsen efter avgående Helena Jonsson, Annika Bergman och Sven Norup. Dessa är:

  • Lena Åsheim, 58 år, från Kristianstad, som är ordförande för Sveriges Djurbönder. Hon driver med sin make Lillö Kungsgård med en dikobesättning samt åker- och betesmarker.
  • Martin Moreaus, 38 år, från Orsa, som idag är regionordförande för LRF Dalarna. Han driver en spannmålsgård i Orsa. Han har den populära bloggen ”Bonde på riktigt” på Land.se
  • Joakim Borgs, 44 år, från Gustafs i Dalarna. Driver en gård tillsammans med familjen där inriktingen är mjölk, växtodling och skogsbruk. Han är ordförande för Lantmännens distrikt Dala-Aros och styrelseledamot i Gefleortens Mejeriförening.

FAKTA

Palle Borgström

Aktuell: Nominerad till LRFs förbundsordförande.

Ålder: 56 år.

Företag: Driver tillsammans med brodern Bengt, Kilanda säteri norr om Göteborg med 170 mjölkkor, 350 hektar åker och 200 hektar skog.

Familj: gift med Anette, två vuxna barn.

Uppdrag: Ordförande i LRF Mjölk, styrelseledamot i Arla Foods.

Relaterade artiklar

Till toppen