Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 juli 2017

Palle Borgström om åtgärdspaket 4

Regeringen har presenterat ytterligare ett åtgärdspaket kopplat till livsmedelsstrategin. Enligt Palle Borgström, LRF:s ordförande, är paketet ett steg i rätt riktning men vissa satsningar är felriktade.

FOTO: Ann Lindén

I går, 13 juli, presenterade regeringen det fjärde åtgärdspaketet kopplat till livsmedelsstrategin. I paketet tilldelas myndigheter, organisationer och universitet totalt 38 miljoner kronor för genomförandet av sex olika uppdrag. Satsningen ska ge stärkt hållbarhet och konkurrenskraft i den svenska livsmedelskedjan.

Läs mer om uppdragen i åtgärdspaket 4 här

”Ett steg i rätt riktning”

Palle Borgström, ordförande i LRF, ser gårdagens besked som ett steg i rätt riktning. Särskilt positiv är han till satsningarna för att utveckla digitala tjänster för att underlätta i kontakten mellan myndigheter och företag och satsningen för ökad MRSA-kontroll.

Jordförvärvslagen är inte problemet

I ett uttalande påpekar också Palle Borgström att han anser att det uppdrag som Sveriges Lantbruksuniversitet tilldelats, att se över jordförvärvslagen, inte löser de problem som man vill åtgärda.

– Lönsamhet i långsiktigt hållbara företag i det gröna näringslivet skapas genom rättvisa konkurrensvillkor. Det skapar förutsättningar för konkurrenskraft och lönsamhet. Översynen av jordförvärvslagen skapar inget av detta, säger han och tillägger:

– Visst finns det utmaningar inom lantbrukssektorn när det gäller bland annat kapitalförsörjning, men den mångfald i ägandet med självägande bönder, som jordförvärvslagen sedan länge garanterat har varit framgångsrik när det gäller att skapa förutsättningar för en levande landsbygd, långsiktighet och ansvarstagande i brukandet av jorden och skogen.

– Att till exempel aktiebolag fritt får möjlighet att förvärva mark, leder ofrånkomligt till ett strategiskifte, där självägande bönder över tid kommer att minska.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen