Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 27 maj 2019

Palle Borgström: Vi kan vara hoppfulla

LRF:s ordförande Palle Borgström hoppas på en sansad diskussion kring jordbrukspolitiken i det nyvalda EU-parlamentet. I Sverige är 17 av 20 valda EU-parlamentariker nya och för LRF innebär det ett jobb med att bygga nätverk och väcka intresset för jordbruk och skogsbruk hos de nyvalda.

 Palle Borgström, LRF.
Palle Borgström, LRF. FOTO: Anders Deros

– Jag tycker att vi kan vara hoppfulla med valresultat i Europa. Vi kan konstatera att de krafter inom politiken som vill stärka EU och jobbar för att lösa de stora frågorna gemensamt fortfarande har stort stöd i en stor del av EU-parlamentet. Det är en väldigt bra grundförutsättning, säger Palle Borgström och fortsätter:

– Det här valresultatet borde skapa förutsättningar kring en mer sansad diskussion runt jordbrukspolitiken än vad alternativet varit.

”Jobb att göra med att bygga upp nätverk”

17 av 20 EU-parlamentariker är nyvalda vilket innebär att det är många nya kontakter som ska tas.

– Vi har ett jobb att göra med att bygga upp nätverk och kontakter. För det första för att försöka påverka så att så många som möjligt engagerar sig i våra frågor, men också att stärka nätverket för de politiker som vill det, säger Palle Borgström, LRF:s ordförande.

”Fokus på klimatet”

LRF tog förra veckan beslut om att ta fram en klimat- och hållbarhetsstrategi för de gröna näringarna. Den blir ett bra underlag i kontakterna med EU-parlamentarikerna.

– Det kommer vi bli mycket fokus på klimat under den här mandatperioden och där är jord och skog berörda områden. Den diskussionen kommer att vara bredare än att bara handla om den gemensamma jordbrukspolitiken, säger Palle Borgström.

LÄS MER: Större osäkerhet om Cap efter EU-valet (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen