Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2018

Palle Borgström: ”Viktigast att nya regeringen lever upp till sina löften”

– Det viktiga är att en ny regering – hur den än kommer att ser ut – verkligen lever upp till de löften och förväntningar som finns om bättre villkor för jord- och skogsbruket, säger LRF:s ordförande Palle Borgström till Land Lantbruk efter gårdagens valrysare.

 – Det bästa scenariot är en stark regering med egen majoritet som har kraft att genomföra reformer, säger Palle Borgström, ordförande i LRF.
– Det bästa scenariot är en stark regering med egen majoritet som har kraft att genomföra reformer, säger Palle Borgström, ordförande i LRF. FOTO: Stig Hedström

Han konstaterar att de gröna näringarnas frågor diskuterades mycket under valrörelsen och att de till följd av torka och bränder till och med dominerade under en period mitt i sommaren.

Nu är valet avklarat men det politiska läget präglas av stor osäkerhet.

– Det ser ut att vara en väldigt komplicerad process att bilda regering. Vår uppgift är vilken regering som än bildas att arbeta för att genomföra de reformer och förändringar som behövs för att de gröna näringarna ska kunna utnyttja sin potential och klara av frågor som rör klimatet och livsmedelssäkerheten, säger Palle Borgström.

Är det något i valresultatet så här långt som överraskar dig?

– Det finns en del förändringar, men de var ganska tydliga i opinionsundersökningarna.

Vilket är det bästa scenariot utifrån LRF:s perspektiv?

– Det bästa scenariot är en stark regering med egen majoritet som har kraft att genomföra reformer. Så ser det inte ut att bli och då får vi jobba med de alternativ som finns.

Gör LRF något konkret med anledning av gårdagens val och i så fall vad?

– Vi fortsätter med vårt opinionsarbete, där vi driver våra viktiga frågor, i dagliga kontakter med myndigheter och departement. Just nu handlar det främst om den reformagenda med nio punkter som vi presenterade i en debattartikel nyligen. Politiskt så kan vi konstatera att Sverige nu har en expeditionsministär som sitter kvar fram till dess att det är klart hur en ny regering ska se ut.

LÄS MER: Så påverkar politiska osäkerheten krisstödet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen