Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 19 februari 2019

Phil Hogan hängs ut för att gynna Irland

EU:s irländske jordbrukskommissionär Phil Hogan har hamnat i blåsväder efter anklagelser om nära förbindelser med jordbruksnäringen i sitt hemland.

 Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, presenterar den nya Cap, presskonferens, EU-kommissionen.
Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär, presenterar den nya Cap, presskonferens, EU-kommissionen. FOTO: Ann Lindén

Det är i en ny rapport om lobbying riktad mot EU:s makthavare som Phil Hogan pekas ut för ett oproportionerligt stort antal kontakter med affärsföreträdare från just Irland.

Vid åtminstone 29 av 102 möten som Phil Hogan har deltagit i sedan han tillträdde i december 2014 har irländska branschrepresentanter deltagit, skriver organisationen Corporate Europe Observatory i en rapport som refereras av nyhetsbyrån Agra Europe.

Lobbyns tio-i-topp-lista

Irländska organisationer har också varit väl representerade bland de utpräglade lobbyistgrupper som haft möten med Phil Hogan. På en sådan topp tio-lista över påverkansorganisationer var hälften irländare.

Rena jordbruksorganisationer som Irish Farmers Association (IFA) och mejeriorganisationen ICMSA stöd för många möten. Mer förvånande är kanske att jordbrukskommissionären även har haft ett möte med det irländska flygbolaget Ryanair, där just flygets frågor stod på agendan.

Hänvisar till Brexit

I ett svar på kritiken hänvisar Phil Hogans talespersoner till att Storbritanniens förestående utträde ur EU (Brexit) sätter Irland i en särskilt besvärlig situation som föranlett behovet att diskutera en mängd problem med EU-kommissionen.

Phil Hogan har hittills setts som en het kandidat till samma post, då en ny EU-kommission tar över i november. Han har själv deklarerat att han är villig och mycket tyder på att den irländska regeringen tänker nominera honom för en ny mandatperiod.

Att Phil Hogan i så fall får just jordbruksfrågorna på sitt bord är inte säkert.

LÄS MER: Phil Hogan hotar med sänkta jordbruksstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen