Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 6 december 2018

Phil Hogan vill fortsätta

Phil Hogan ställer gärna upp för ytterligare en period som EUs jordbrukskommissionär. Det beskedet gav den 58-årige irländaren vid en konferens för jordbruksjournalister i Bryssel på onsdagen.

 EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan vill gärna fortsätta med sitt jobb.
EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan vill gärna fortsätta med sitt jobb. FOTO: Ann Lindén

På en direkt fråga om han kandiderar för fem år till på sin nuvarande post då en ny EU-kommission ska utses hösten 2019 tvekade inte Hogan.

– Jag skulle gärna bli jordbrukskommissionär igen om jag nomineras av Irlands premiärminister.

Arbetar med jordbruksreform

Om allt går Hogans väg så betyder det att han får chans att fullfölja arbetet med den jordbruksreform som han föreslog i juni i år och som ska börja gälla 2021.

Först måste dock reformförslaget godkännas av både EU-ländernas regeringar och EU-parlamentet, vilket inte lär ske utan ganska stora ändringar. Sannolikt blir ändringarna mindre om Hogan och hans kabinett finns kvar och påverkar processen.

Kan stärka nomineringschansen

Att Phil Hogan själv är medlem i det kristdemokratiska partiet Fine Gael och partikamrat med premiärminister Leo Varadkar kan eventuellt stärka hans chanser att åter bli nominerad som Irlands kommissionär.

Därmed är det dock inte säkert att han återfår sin nuvarande post i EU-kommissionen, även om den stora jordbruksnationen Irland skulle vilja ha det så.

Det var i november 2014 som Phil Hogan fick ansvaret för jordbruksfrågorna i Jean-Claude Junckers EU-kommission. Under åren 2011-2014 var Hogan miljö-och regionminister i den förre Fine Gael-ledaren Enda Kennys regering.

LÄS MER: Fjellner (M) lämnar EU-parlamentetLÄS MER: Nu startar striden om Cap

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen