Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 januari 2019

Politiskt bråk fryser inne stöd till bönder i USA

Stängd statsapparat i USA försenar tung spannmålsrapport och fryser akutstöd till amerikanska lantbrukare.

 Amerikanska Department of Agriculture.
Amerikanska Department of Agriculture. FOTO: Istock

Den för spannmålsmarknaden viktiga Wasde-rapporten publiceras inte som planerat den 11 januari på grund av budgettvisten och därav nedstängda myndigheter i USA, rapporterar lokala medier.

Den månatliga rapporten från det amerikanska jordbruksdepartementet innehåller uppskattningar av världens utbud och efterfrågan på jordbruksprodukter som spannmål, majs och sojabönor och är mycket betydelsefull för marknaden.

Jordbruksdepartementet stängt

Nu har det amerikanska jordbruksdepartementet varit stängt sedan den 22 december som en följd av budgetbråket mellan president Donald Trump och demokraterna som inte vill betala för en mur mot Mexiko. Därför blir Wasde och en rad andra statistiska rapporter om jordbrukets produktion och lagernivåer skjutna på framtiden tills finansieringen av den offentliga sektorn återställts och departementet kan öppna igen.

Stör jordbruket

Bristen på data stör amerikanska lantbrukare mitt i planeringen av kommande säsongs odling, enligt representanter för Farmers union som the Guardian talat med.

Än värre är att lantbrukare riskerar att gå miste om de utlovade jordbruksstöd som skulle kompensera för president Trumps handelskonflikt med Kina. Den har bland annat resulterat i kinesiska handelshinder mot amerikanska sojabönor och fallande priser på grödan. Den 15 januari är sista dag att ansöka om stöd och de lantbrukare som inte gjort det än vet inte om de kommer att kunna göra det.

”Mycket stress”

– Lantbrukens nettoinkomster har halverats de senaste fem åren. Den ekonomiska situationen är väldigt svår för många lantbrukare. Det är mycket stress därute. Det har förvärrats av det som hänt på handelsområdet med priser som gått ned. Och nu har vi nedstängningen ovanpå det, säger Roger Johnson, ordförande för National Farm Union till the Guardian.

LÄS MER: Så mycket ökar de globala vetelagren

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen