Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 2 oktober 2019

Polsk kandidat får bakläxa av parlamentet

Polacken Janusz Wojciechowski ligger risigt till efter tisdagens utfrågning i EU-parlamentet av den tilltänkte jordbrukskommissionären.

Efter att Woiciechowski svarat svävande på många frågor, bland annat om den framtida jordbruksreformen Cap, blev beslutet bakläxa: EU-parlamentet kräver nu in skriftliga förtydliganden från Janusz Woiciechowski. Nästa tisdag, 8 oktober, ska parlamentets politiska grupper diskutera de kompletterande svaren för att sedan eventuellt kalla in Woiciechowski till ytterligare en muntlig utfrågning.

Beslutet brådskar

Det brådskar nu att avgöra frågan vem som ska bli nästa jordbrukskommissionär. I mitten av oktober ska EU-parlamentet rösta om hela den nya EU-kommissionen, och inför detta avgörande kan den nya ordföranden Ursula von der Leyen komma att byta ut ”svaga kort”

EU-parlamentarikern Fredrick Federley, C, menar att utfrågningen gav upphov till fler frågor än den gav svar, inför den viktiga slutförhandling som nu väntar om EUs nästa reform av jordbrukspolitiken Cap. I denna process spelar den nye jordbrukskommissionären en nyckelroll.

Saknade full koll

– Vad vill han med jordbrukspolitiken. Det var tydligt att han inte hade full koll på vad den nuvarande kommissionen har föreslagit. vilket inte inger trygghet i att han kan hantera den fortsatta förhandlingsprocessen, säger Fredrick Federley som är suppleant i parlamentets jordbruksutskott där utfrågningen skedde.

Miljöpartiets Pär Holmgren är ny som suppleant i jordbruksutskottet.

– Ett generellt intryck är att han saknade ledaregenskaper, säger Holmgren om Wojciechowski som under flera år själv har suttit som vald EU-politiker, och just i jordbruksutskottet.

Vagt intryck om Cap

– Ur De Grönas synvinkel framstod han också som väldigt konservativ. Han sa visserligen några bra saker om att små och medelstora företag ska gynnas men var också vag.

Redan på förhand har Janusz Wojciechowskis kandidatur pekats ut som en av de svagaste. Skälet är att han varit föremål för utredning om fiffel med reseräkningar under sin tid som parlamentariker. Utredningen som gjordes av EUs antikorruptionsbyrå Olaf, lades ned sedan polacken betalat tillbaka 11 000 euro.

Tvetydig förklaring om reseräkningar

De förklaringar som Janusz Wojciechowski gav beträffande reseräkningarna var inte klargörande nog, menar Fredrick Federley,

– Olaf-utredningen kommer att förfölja honom eftersom han under parlamentets utfrågning gav så tvetydiga svar. Han hävdade att han betalat tillbaka 11 000 euro helt frivilligt trots att det har framkommit att han försökt ifrågasätta ett sådant krav.

Den 1 november ska den nya EU-kommissionen tillträda.

LÄS MER: Anklagades för fiffel men kandiderar som kommissionär

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen