Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 5 juli 2017

Räcker maten till?

ALMEDALEN.

"Räcker maten?" var rubriken på ett seminarium under onsdagen i Almedalen. "Klart den gör", löd svaret – men inte så länge om det blir kris.

FOTO: Leif Petersen

– I ansträngda lägen blir det problem, förtydligade Bo Lundgren, förre moderatledaren och numera ordföranden för Sparbankernas Riksförbund, som arrangerade seminariet.

Den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel är nere på 50 procent och vårt handelsunderskott när det gäller livsmedel är 52 miljarder kronor.

FOTO: Leif Petersen

– Morötter och socker är det enda vi producerar mer av än vi konsumerar, men det blir lite enahanda kosthållning, sa Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Han menade att det var dags att diskutera hur vi klarar kriser och hur det påverkar livsmedelsförsörjningen, men han ville inte tillbaka till gamla tiders beredskapslager.

– Det saknas produktionsmål för primärproduktionen, sade Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet och Hushållningssällskapens förbund.

 Sven Lindgren och Palle Borgström.
Sven Lindgren och Palle Borgström. FOTO: Leif Petersen

– I dag har vi fler naturreservat än mjölkbönder i Sverige. Vid störningar klarar vi inte livsmedelsförsörjningen så många dygn, fyllde han i.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht betonade att det här var ”ett område som är förbisett sedan länge”.

– Därför har vi givit uppdrag till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att se över detta.

Sven Lindgren tog Finland som exempel. Där finns en mycket bättre beredskap med både livsmedel och insatsvaror.

– Jag anser att myndigheter borde få ett specifikt ansvar för beredskapen. Flertalet kommuner tar inte något ansvar alls, sa Sven Lindgren.

 Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.
Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister. FOTO: Leif Petersen

Sven-Erik Bucht hänvisade till det utredningsuppdrag som MSB fått, så sent som i våras, att utreda krisberedskapen.

Landsbygdsministern slog även ett slag för det svenska lantbruket.

– På många områden är vi världsledande. Vi borde kunna producera mer och exportera mer, menade Sven-Erik Bucht.

– Vi är överens om att vi behöver producera mer, sa Palle Borgström. Vad är hindren? Jo, regler och attityder hos myndigheter.

– Varför ska vi nöja oss med 100 procent självförsörjningsgrad? Världens befolkning växer med 80 miljoner människor varje år. Det är ett nytt Tyskland om året. Det är både ett ansvar och en möjlighet för Sverige.

FOTO: Leif Petersen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen