Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 december 2018

Rättvist pris blev bondens julklapp från EU

En ny lag som garanterar bonden och andra mindre livsmedelsproducenter ett rättvist pris, blev årets ”EU-julklapp” till lantbruket.

 Rättvisare pris för bondens produkter blev följden av den nya EU-lag som har slutförhandlats.
Rättvisare pris för bondens produkter blev följden av den nya EU-lag som har slutförhandlats. FOTO: Mostphotos

Innan överenskommelsen på onsdagen blev klappad och klar genomfördes tuffa trepartsförhandlingar mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen.

Svensk lag inom 24 månader

Syftet med EU-direktivet som inom 24 månader ska genomföras i svensk lagstiftning är att skydda livsmedelskedjans små och medelstora underleverantörer så att de inte utsätts för ”otillbörliga metoder” i sina relationer med andra företag i kedjan. I praktiken ofta de stora handelskedjorna.

Förbjudet vältra över kostnader

För att stärka de mindre underleverantörernas förhandlingsläge ska det nu bli förbjudet för handeln att hastigt ändra order, systematiskt betala för sent eller på en rad andra sätt vältra över kostnader. Varje EU-land föreslås även inrätta en livsmedelsombudsman som ska föra underleverantörernas talan.

Sista knäckfrågan

En knäckfråga i EU-förhandlingarna har varit direktivets omfattning. Enligt överenskommelsen kommer enbart företag med en omsättning under 350 miljoner euro att kunna åberopa att de utsatts för otillbörliga handelsmetoder och få hjälp av livsmedelsombudsmannen.

Handeln kritisk

I kulisserna har den europeiska handeln lobbat emot det nya EU-direktivet. Vad som bland annat har oroat handeln är EU-parlamentets krav att gå betydligt längre och stärka även de större livsmedelsproducenterna. Om parlamentet hade drivit igenom denna linje så skulle även stora lantbrukskooperativa företag som Arla och Lantmännen fått rätt att klaga över otillbörliga affärsmetoder från handelns sida.

Stora kooperativen utanför

EU-böndernas intresseorganisation Copa-Cogeca har, i likhet med parlamentet, varit för att lagen ska omfatta alla företag i livsmedelskedjan. Ett uppenbart skäl för denna ståndpunkt är att det oftast är de stora kooperativa företagen som har de direkta affärsförbindelserna med handeln, och mer sällan lantbrukarna själva.

De som har försvarat en mer begränsad lag har dock framhållit att lantbrukarna, oavsett detta, kommer att ha nytta av direktivets syfte att motarbeta otillbörliga affärsmetoder, vilket tros lätta på prispressen genom hela livsmedelskedjan.

Svensk utredare utsedd

Dagens överenskommelse ska formellt godkännas av EU-länderna. Näringsdepartementets utredning om hur direktivet ska genomföras i Sverige kommer, enligt beslut i veckan av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, att genomföras av Johan Hedelin som är avdelningschef på Konkurrensverket.

Uppdraget ska redovisas senast 31 augusti 2019.

Läs mer: Svenska handelskedjor kommer billigt undanHandelskedjorna fruktar större makt till matjättarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen