Regeringen får hård kritik för livsmedelsförsörjning
Regeringen får åter kritik för dålig beredskap att hantera livsmedelsförsörjningen i en krissituation. Den här gången är det Riksrevisionen som slår larm om allvarliga brister.
Att säkerställa tillgången på livsmedel och läkemedel är exempel på viktiga samhällsfunktioner, som måste fungera i en krissituation. Men där har inte regeringen skapat tillräckliga förutsättningar, konstaterar Riksrevisionen i sin granskning.
Ansvaret oklart
Tidigare hade Sverige beredskapslager av både mat och läkemedel. Alla är avskaffade, förutom lager av läkemedel mot influensa. Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges omvärld har sedan dess förändrats. Men det är fortfarande oklart vem som bär ansvar för livsmedelsförsörjningen i händelse av en kris.
”Inte gjort mycket”
Oklarheter vad gäller ambitioner och ansvar har tidigare även påpekats av Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och landstingen.
– Regeringen har i flera sammanhang uttryckt en vilja att stärka krisberedskapen, men i sin styrning inte gjort särskilt mycket för att skapa tydliga förutsättningar för läkemedels-och livsmedelsförsörjningen i händelse av kris, säger granskningens projektledare Johan Ågren.
”Viktiga åtgärder försenas”
Riksrevisorn Stefan Lundgren är mycket skarp i sin kritik.
– Riksrevisionens bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls, säger Stefan Lundgren.
Bör klargöra mål och ansvar
Rekommendationen till regeringen är bland annat att klargöra mål och ansvar för alla inblandade, i synnerhet för Livsmedelsverket och Socialstyrelsen, men även andra viktiga aktörer.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.