Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 22 mars 2018

Bucht: Förslaget om vildsvinskött är intressant

Regeringen svarar nu på LRF:s och Svenska Jägareförbundets förslag på att jägare ska få sälja vildsvinskött på samma sätt som i Tyskland. "Den tyska varianten är intressant", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

 Landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S).
Landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Ann Lindén

Landsbygdsminister Sven-Erik-Bucht uppger i en kommentar till Land Lantbruk att regeringen är ”medveten om att vildsvin orsakar stora skador och problem både när det gäller gröda och i trafiken”. Samtidigt så framhåller han att vildsvin även är en jaktlig resurs.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Hemställan till regeringen

Bakgrunden är ett gemensamt förslag från LRF och Svenska Jägareförbundet till regeringen i veckan om att förenkla reglerna för försäljning av vildsvinskött. Mot att en utbildning och ett kontrollsystem för trikiner införs, ska köttet från vildsvin kunna säljas vidare direkt av jägarna. Detta skulle innebära att motivationen för att jaga vildsvin ökar och att köttet tas tillvara bättre, såsom det har skett i Tyskland.

Om att införa det landets modell, där 600 000 vildsvin skjuts varje år och där köttet tas tillvara genom att det säljs till konsumenter och företag, säger Sven Erik Bucht:

– Den tyska varianten är intressant. Regeringen har tagit emot förslaget från Svenska Jägareförbundet och LRF och kommer att titta vidare på det. Det är bra att jägare och lantbrukare har kommit med ett gemensamt förslag i frågan, eftersom det krävs ett helhetsgrepp här.

Inbjuder till samtal

Berörd statssekreterare har planerat att bjuda in till ett rundabordssamtal med berörda intressenter, uppger Sven-Erik Bucht. Målet med detta är att få en samlad bild över situationen kring vildsvin vad gäller utfodring, afrikansk svinpest och vildsvinskött.

– Vilt och vildsvin är en resurs som vi ska ta tillvara på. Regeringen har som en del i genomförandet av livsmedelsstrategin fokuserat på att främja svenskt vilt som livsmedel, säger Sven-Erik Bucht.

Det projektet, framhåller han, har tillförts sex miljoner kronor inom landsbygdsprogrammet under perioden 2015–2018, med projektpengar som har kunnat sökas hos Jordbruksverket.

LÄS OCKSÅ: Förbund vill låta jägare sälja vildsvinskött

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen