Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 12 februari 2018

Regeringen satsar 70 miljoner på landsbygdens företagsklimat

Regeringen ger Tillväxtverket i uppdrag att betala ut 70 miljoner kronor till landsbygdskommuner med särskilda utmaningar för att stärka deras företagsklimat.

Satsningen är en del av Hela Sverige-satsningen som regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2018.

FOTO: IBL/Mostphotos

Mellan 2018 och 2020 kommer de 39 kommuner som ingår i det som kallas stödområde A att kunna ansöka om upp emot 1,76 miljoner var för satsningar på förbättrat företagsklimat.

Kommunerna får själva avgöra exakt vad pengarna ska gå till förutsatt att det är inom ramen för näringslivsutveckling och stärkt företagsklimat.

Långa avstånd och brist på kompetens

Enligt Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är pengarna tänkta som en injektion till de kommuner som har särskilda utmaningar som påverkar företagens utvecklingsmöjligheter.

– Det handlar dels om de långa avstånd som finns till kunder och leverantörer samt att arbetskrafttillgången kan vara begränsad, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

”Kommer inte att lösa allt”

Bucht säger också att de 70 miljonerna inte kommer att lösa alla de utmaningarna som kommunerna står inför. Men att regeringen ser att detta tillsammans med de övriga satsningar man gör på bland annat lokala servicekontor, lanthandlar, utbildning och infrastruktur ska bidra till att vända utvecklingen på landsbygden.

En del av budgetpropositionen 2018

Satsningen är en del av Hela Sverige-satsningen som regeringen aviserades i 2018 års budgetproposition. Den totala satsningen omfattar 12 miljarder och där ingår också satsningen på Gröna jobb som ska generera 5000 jobb inom de gröna näringarna.

LÄS OCKSÅ: 12 miljarder till landsbygden i höstens budgetLÄS MER: Satsning på gröna jobb

Här är kommunerna som ingår i stödområde A och som kan söka stödet:

Arjeplog, Orsa, Arvidsjaur, Pajala, Berg, Ragunda, Bjurholm, Sollefteå, Boden, Sorsele, Bräcke, Storuman, Dorotea, Strömsund, Gällivare, Torsby, Haparanda, Vansbro, Härjedalen, Vilhelmina, Jokkmokk, Vindeln, Kalix, Ånge, Kiruna, Åre, Krokom, Åsele, Ljusdal, Älvdalen, Lycksele, Älvsbyn, Malung-Sälen, Östersund, Malå, Överkalix, Mora, Övertorneå, Norsjö.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen