Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 mars 2018

Regeringen ska göra kameraövervakning enklare

Regeringen beslutar i dag, torsdag, om en ny kamerabevakningslag. Lagen ska ge bättre möjligheter att använda kamerabevakning, men ställer högre krav på eget ansvar att man följer lagar och regler.

FOTO: Ann Lindén/Mostphotos

Tanken med den nya lagen som regeringen nu sänder på remiss till Lagrådet är att förenkla för exempelvis lant- och skogsbrukare att skydda sina maskiner.

– Lagen kommer till som en följd av önskemål om bättre möjligheter till kameraövervakning, både i skogs- och lantbruk och i samband med jakt, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till Land Lantbruk.

– Det här är något som har efterfrågats länge från lant- och skogsbrukare, samt av jägare. Regelverket borde ha funnits på plats tidigare, men nu ska vi se till att det hamnar på plats, säger han.

Omfattande stölder

I dagsläget sker omfattande stölder, gällande allt från djur till skogsmaskiner, vilket Land Lantbruk och Land Skogsbruk har skrivit om tidigare.

– Den nya kameraövervakningslagen handlar både om att skydda stöldbegärlig egendom, exempelvis maskiner, och om att underlätta för jakt, för att exempelvis förebygga viltskador från vildsvin, säger Sven-Erik Bucht.

Måste följa reglerna

En skillnad mot tidigare är att man inte behöver söka tillstånd, men däremot krävs att man har koll på och följer de regler som finns, exempelvis när det gäller integritetsskydd.

– Lagen siktar främst in sig på brottsbekämpande ändamål, både generellt och inom näringsverksamheter, till vilka bland annat jordbruk och skogsbruk hör, säger Sven-Erik Bucht.

Räknar med genomslag

Den nya lagen ska även ses i större perspektiv, med ett ökat fokus på brottsbekämpande verksamhet.

– Just eftersom brottsbekämpningsaspekten är så viktig tror och hoppas jag att övriga riksdagen ställer upp på det här, för det är en viktig fråga, framför allt för lant- och skogsbruket, säger han.

Enklare att kameraövervaka

Nya kamerabevakningslagen i korthet:

– Lägre krav på att ansöka om tillstånd för att kameraövervaka.

– Däremot måste man följa reglerna, exempelvis dataskyddsförordningen, eller för polis och andra brottsbekämpande myndigheter, den kommande brottsdatalagen.

– Kravet på tillstånd ska i framtiden gälla dels myndigheter, dels organisationer som bedriver verksamhet som är av allmänt intresse, såsom skolor, sjukhus eller aktörer inom trafiksektorn.

– Lagen gör det lättare för polisen och kommuner att få tillstånd till kamerabevakning på offentliga platser, om syftet är att bekämpa brott och öka tryggheten.

– Lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti.

LÄS OCKSÅ: Maskinstölderna minskar – färre blir återfunna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen