Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 11 maj 2018

Regeringen vägrar betala mer till EU

Förslaget att chockhöja den svenska EU-avgiften med 40 procent får den svenska regeringen att slå bakut.

 Stefan Löfvén (S).
Stefan Löfvén (S). FOTO: Ann Lindén

Statsminister Stefan Löfven motsätter sig tvärt EU-kommissionens förslag att höja den svenska avgiften från närmare 40 miljarder (år 2018) till 55 miljarder.

”Det kommer inte att hända”, meddelade Löfven via TT efter att EU-kommissionens budget presenterats.

Så sade Löfven också till medierna i samband med EU-toppmötet om budgeten i februari. Om EU ska öka sitt område med säkerhet och migration, så måste annat som jordbruket nedprioriteras konstaterade han.

För att öka EUs intäkter vill kommissionen 2021 höja alla länders avgift från 1 procent av BNI till 1,114 procent, vilket mest drabbar Sverige som redan betalar mycket mer i EU-avgift än vad som flyter tillbaka till landet från EU-kassan. (se grafik)

Men det som slår hårdast är att Sverige föreslås bli av med de rabatter på medlemskapet, som EU-kommissionen vill fasa ut under fem år. Även från Tyskland, som är EUs största nettobetalare, hörs klagomål om att den föreslagna EU-budgeten slår orättvist hårt, mot dem som redan betalar mest.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen