Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 januari 2019

Så blir politiken för de gröna näringarna

Att Stefan Löfven nu röstats fram som statsminister innebär ett första steg mot förverkligande av en rad satsningar på landsbygden och de gröna näringarna under mandatperioden.

 Statsminister, Stefan Löfven, riksdagsledamot Eva Sonidsson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Statsminister, Stefan Löfven, riksdagsledamot Eva Sonidsson och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. FOTO: Rolf Segerstedt

Med 115 röster för, 153 röster emot och 72 nedlagda röster valde i dag riksdagen Stefan Löfven till statsminister. Eftersom det räckte att en majoritet inte röstade emot den av talmannen föreslagna statsministern kan Löfven nu regera vidare i spetsen för en ny S-MP-regering.

Det innebär att de satsningar som S, MP, C och L kommit överens om i det så kallade januariavtalet ska bli verklighet. När Löfven på måndag lägger fram sin regeringsförklaring kommer tidsplanen att klarna. Likaså hur han prioriterar genomförandet av de 73 sakpolitiska punkterna i uppgörelsen.

Inget motstånd från V

Några av de områden som särskilt välkomnats av de gröna näringarna berörs i mindre grad av de tveksamheter som uppstått de senaste dagarna om fyrparti-överenskommelsens värde.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har lovat att göra sitt yttersta för att stoppa de delar som rör marknadshyror och arbetsrätt, men väntas inte göra samma motstånd mot ett uppluckrat strandskydd eller stärkt äganderätt för skogsägare.

Viktiga punkter

Här är några av de områden i överenskommelsen S-MP-C-L som särskilt rör de gröna näringarna och landsbygden generellt:

Höjt krisstöd. Krisstödet till lantbruket kommer att höjas med 350 miljoner kronor för 2019. Ett förslag om detta läggs fram i vårändringsbudgeten.

Dieselskatten. Ett viktigt besked är att återbetalningen av dieselskatten för jord-och skogsbruket höjs från 143 öre (nivån i januari 2019) till 243 öre under perioden 1 juli – 31 december 2019. Detta fanns med i M-KD-budgeten och förändras alltså inte.

Bygga strandnära. Det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden.

Slopat bygglov. Utredning om att slopa kravet på bygglov för den som vill bygga kafé, ridhus eller liknande vid sin gård.

Gårdsförsäljning. En ny utredning ska göras om gårdsförsäljnng av alkoholhaltiga drycker.

Ursprungsmärkt på restaurang. Kött och fisk som serveras på restauranger och i storkök ska ursprungsmärkas.

Ersättning till skogsägare. Privata skogsägare ska få ersättning för inskränkning i äganderätten.

Nyckelbiotoper. Den utökade nyckelbiotoputredningen återupptas inte.

Digital satsning. Utbyggnad av den digitala infrastrukturen i hela landet. 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till bredband på om minst 100 Mbit/s 2020.

Utbildning. Ökad tillgång på utbildning i hela landet, stärkta möjligheter till distansutbildning.

Service. Fler servicekontor i hela landet. Inga nya myndigheter ska lokaliseras till Stockholm under mandatperioden.

Skatteväxling. Övergripande innebär uppgörelse en grön skatteväxling på 15 miljarder. Bland annat kommer flygskatten att återinföras medan inkomstskatter och arbetsgivaravgifter sänks.LÄS MER: Analys: Med press från V och C får Löfven gå ned i spagatLÄS MER: Positivt för skogsägare i S-MP-C-L-dokumentLÄS MER: Vänsterpartiet släpper fram Löfven

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen