Så ser partierna på strandskyddet
Land Lantbruk reder ut var de olika partierna står i åtta frågor som är särskilt viktiga för lantbruket och de gröna företagarna.
Bör strandskyddet luckras upp, och i så fall hur?
Vänsterpartiet, Jens Holm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Nej. Strandskyddet värnar tillgång till stränder och bevarar livsvillkor för djur- och växtlivet. Kommunerna har redan möjlighet att satsa på landsbygdsutveckling i strandnära lägen i så kallade LIS-områden.
Socialdemokraterna, Åsa Westlund, miljö- och klimatpolitisk talesperson, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Ja, vi behöver underlätta för byggande i strandnära lägen på landsbygden.
Miljöpartiet, Stina Bergström, talesperson för jordbruk och skogsbruk, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Nej. Vi vill värna strandskyddet för att allmänheten ska få tillgång till naturupplevelser, för att bevara artrikedomen och minska sårbarheten inför klimatförändringarna.
Centerpartiet, Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, vice ordförande i EU-nämnden, suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.
– Vi vill avskaffa det generella strandskyddet och låta kommunerna peka ut särskilt skyddsvärda områden.
Liberalerna, Lars Tysklind, miljö-klimat och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Med det generella strandskyddet som grund vill vi reformera strandskyddet för att möjliggöra fler strandnära bostäder i områden där inte exploateringstrycket är särskilt hårt.
Kristdemokraterna, Magnus Oscarsson, landsbygds- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Ja.I glest befolkade områden ska byggande vara tillåtet, förutom i skyddsvärda områden. Vi kräver mer flexibilitet att satsa på landsbygdsutveckling i strandnära lägen, enligt LIS-regelverket.
Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Ja. Vi vill slopa det generella strandskyddet. Vi vill ge ansvaret till kommunerna att själva inrätta det på de ställen där de bedömer att det faktiskt behövs, för att underlätta byggande.
Sverigedemokraterna, Runar Filper, landsbygdspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
– Ja. Vi vill att strandskyddet förändras så att det blir mer flexibelt. Vi hävdar att 100 meters strandskydd, tillsammans med allemansrätten och övriga skyddsformer är ett fullt tillräckligt skydd.
LÄS MER: Så tycker partierna om dieselskattenLÄS MER: Så tycker partierna om kilometerskatten
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.