Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 8 september 2018

Så ser partierna på strandskyddet

Land Lantbruk reder ut var de olika partierna står i åtta frågor som är särskilt viktiga för lantbruket och de gröna företagarna.

 Partierna tycker till om strandskyddet.
Partierna tycker till om strandskyddet. FOTO: Ann Lindén

Bör strandskyddet luckras upp, och i så fall hur?

FOTO: Vänsterpartiet

Vänsterpartiet, Jens Holm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej. Strandskyddet värnar tillgång till stränder och bevarar livsvillkor för djur- och växtlivet.  Kommunerna har redan möjlighet att satsa på landsbygdsutveckling i strandnära lägen i så kallade LIS-områden.

FOTO: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, Åsa Westlund, miljö- och klimatpolitisk talesperson, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja, vi behöver underlätta för byggande i strandnära lägen på landsbygden.

FOTO: Miljöpartiet

Miljöpartiet, Stina Bergström, talesperson för jordbruk och skogsbruk, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. 

– Nej. Vi vill värna strandskyddet för att allmänheten ska få tillgång till naturupplevelser, för att bevara artrikedomen och minska sårbarheten inför klimatförändringarna.

FOTO: Centerpartiet

Centerpartiet, Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, vice ordförande i EU-nämnden, suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

– Vi vill avskaffa det generella strandskyddet och låta kommunerna peka ut särskilt skyddsvärda områden.

FOTO: Liberalerna

Liberalerna, Lars Tysklind, miljö-klimat och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Med det generella strandskyddet som grund vill vi reformera strandskyddet för att möjliggöra fler strandnära bostäder i områden där inte exploateringstrycket är särskilt hårt.

FOTO: Kristdemokraterna

Kristdemokraterna, Magnus Oscarsson, landsbygds- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja.I glest befolkade områden ska byggande vara tillåtet, förutom i skyddsvärda områden. Vi kräver mer flexibilitet att satsa på landsbygdsutveckling i strandnära lägen, enligt LIS-regelverket.

FOTO: Moderaterna

Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja. Vi vill slopa det generella strandskyddet. Vi vill ge ansvaret till kommunerna att själva inrätta det på de ställen där de bedömer att det faktiskt behövs, för att underlätta byggande.

FOTO: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna, Runar Filper, landsbygdspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja. Vi vill att strandskyddet förändras så att det blir mer flexibelt. Vi hävdar att 100 meters strandskydd, tillsammans med allemansrätten och övriga skyddsformer är ett fullt tillräckligt skydd.

LÄS MER: Så tycker partierna om dieselskattenLÄS MER: Så tycker partierna om kilometerskatten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen