Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 april

Så skapade EU "soffbonden"

Att säkra försörjningen av livsmedel var skälet till att EU införde en jordbrukspolitik. Men redan på 1970-talet hade bristen vänts i sin motsats.

 EUs egna lagar öppnade dörren för "soffbonden".
EUs egna lagar öppnade dörren för "soffbonden". FOTO: Ann Lindén

I över 40 år har EU testat en rad sätt att få ned överskotten av mat. Men att uppmuntra passivt brukande låste in marken och lade krokben för en ung generation bönder.

Så här gick det till när EU sådde fröet till ett av Caps mest kritiserade fenomen ”soffbonden”.

1962: EU sjösatte jordbrukspolitiken, Cap, som garanterade bönderna ett visst lägsta pris. EU ”intervenerade” på marknaden vid prisfall och lade det uppköpta överskottet på lager.

Men Caps prisverktyg blev snart alltför effektivt. Redan på sjuttiotalet brottades EU med ”vinsjöar” och ”smörberg”. Trots att EU dumpade överskott med hjälp av exportsubventioner.

1984: EU införde kvoter som begränsade hur mycket mjölk varje land fick producera, med böter som straff.

1992: De garanterade priserna på nötkött och spannmål sänktes. Bönderna kompenseras med direktstöd. Träda av marken blev obligatorisk.

1999: Nu sänks priset även på mjölk. Och i Cap införs landsbygdsprogrammet med större fokus på miljöåtgärder.

2003: EU tar ett djärvt steg och ”frikopplar” direktstöden från kravet på att bonden ska producera livsmedel. Det räcker att hävda marken.

2008: Interventionen dras ned och fler EU-stöd ”frikopplas” från produktionskrav. Detta trots att problem redan visat sig i form av inlåst jordbruksmark.

2015: I en ny reform försöker EU ta itu med det passiva brukandet. Stöd viks för unga bönder och EU prövar att definiera ”aktiv brukare” för att undvika att frikopplat stöd går till exempelvis golfbanor. Bönderna måste uppfylla vissa miljövillkor för direktstöd. De flesta stöden förblir dock frikopplade

2018: EU-kommissionen föreslår sänkta direktstöd som huvudsakligen ska vara frikopplade.Läs mer: Sverige behöver stimulans till aktivt brukande.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen