Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 7 september 2018

Så tycker partierna om gårdsförsäljning

Land Lantbruk reder ut var de olika partierna står i åtta frågor som är särskilt viktiga för lantbruket och de gröna företagarna.

 Partierna tycker till om huruvida gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas eller inte.
Partierna tycker till om huruvida gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas eller inte. FOTO: Gunilla Ander

Bör gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker tillåtas?

FOTO: Vänsterpartiet

Vänsterpartiet, Jens Holm, miljö- och klimatpolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej. Det vore ett avsteg från den framgångsrika sammanhållna alkoholpolitiken. Det innebär en uppluckring av monopolet och får konsekvenser för folkhälsan och samhället.

FOTO: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna, Åsa Westlund, miljö- och klimatpolitisk talesperson, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Nej. Om gårdsförsäljning införs betyder det rent lagtekniskt att alla livsmedelsbutiker automatiskt också får rätt att sälja alkohol. Det skulle omöjliggöra alkoholmonopolet.

FOTO: Miljöpartiet

Miljöpartiet, Stina Bergström, talesperson för jordbruk och skogsbruk, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. 

– Nej, eftersom det enligt den senaste statliga utredningen riskerar vårt alkoholmonopol i Sverige. Det vill vi behålla av folkhälsoskäl.

FOTO: Centerpartiet

Centerpartiet, Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson, vice ordförande i EU-nämnden, suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.

– Ja.

FOTO: Liberalerna

Liberalerna, Lars Tysklind, miljö-klimat och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja, under förutsättning att monopolet inte äventyras.

FOTO: Kristdemokraterna

Kristdemokraterna, Magnus Oscarsson, landsbygds- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja, under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas är vi positiva till gårdsförsäljning i begränsad utsträckning.

FOTO: Moderaterna

Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja. Vi vill tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Då kan fler företag, framför allt på landsbygden, starta och växa. Dessutom ökar attraktionskraften i besöksnäringen.

FOTO: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna, Runar Filper, landsbygdspolitisk talesperson, sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Ja. En försäljning av lokalt gårdsproducerade alkoholdrycker direkt till konsument skulle inte innebära att det statliga alkoholmonopolet måste avskaffas.

LÄS MER: Så tycker partierna om dieselskattSå tycker partierna om kilometerskatten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen