Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 14 januari 2019

Krisstödet höjs med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelse

Krisstödet till torkdrabbade lantbrukare höjs med 350 miljoner kronor för 2019, i den uppgörelse som slutits mellan C-L-S-MP, erfar Land Lantbruk.

 En uppgörelse har nåtts mellan C,L. S och MP. I dag måndag avgörs om Vänsterpartiet kommer att ställa sig bakom uppgörelsen.
En uppgörelse har nåtts mellan C,L. S och MP. I dag måndag avgörs om Vänsterpartiet kommer att ställa sig bakom uppgörelsen. FOTO: Mostphotos

De 350 miljonerna läggs ovanpå de 760 miljoner kronor som riksdagen redan har beslutat om och som ingick i den av riksdagen antagna M-KD-budgeten.

Andra åtgärder i det omfattande landsbygdspaketet i fyrpartiuppgörelsen är att äganderätten för skogsägare stärks och det blir enklare att bygga strandnära på landsbygden. Dessa reformer går i den riktning som många företrädare för de gröna näringslivet önskat.

Dieselrabatt 2019

Den av riksdagen nyss beslutade sänkningen av dieselskatten för jord-och skogsbrukets maskiner under det andra halvåret 2019, får vara kvar.

I den M-KD-budget som med stöd av SD blev statsbudget i december höjdes återbetalningen för diesel till 243 öre per liter 2019, vilket gäller från 1 juli till 31 december. Denna åtgärd kan ses som ett extra stöd efter torkan. Från 2020 ska återbetalningen dock sänkas till 193 öre litern, enligt M-KD-budgeten. Exakt hur stor sänkningen av återbetalningen blir enligt den nya överenskommelsen är ännu något oklart.

Hänger på Vänsterpartiet

Överenskommelsen hänger nu på att även Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven i onsdagens statsministeromröstning, vilket långtifrån är självklart efter att C och L fått genomslag för en tydligt borgerlig politik. Särskilt svårsmält för V är skrivningen om att partiet inte ska få något inflytande över politiken under den kommande mandatperioden. Efter sitt möte med riksdagens talman i dag förklarade Sjöstedt att detta är oacceptabelt. Under de närmaste dagarna kommer han att kräva försäkringar av Stefan Löfven om att partiernas samtal och samarbeten i riksdagsutskotten kommer att fortsätta under perioden.

Grön skatteväxling på 15 miljarder

Den historiska överenskommelsen över blockgränsen som banar väg för Stefan Löfven som statsminister i ännu en S-MP-regering innebär sammantaget en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor. Bland annat kommer flygskatten att återinföras medan inkomstskatter och arbetsgivaravgifter sänks.

Strandskyddet och skogen

Uppgörelsen rymmer flera reformer som rör landsbygden och de gröna näringarna. Vad gäller strandskyddet och äganderätten tog Centerpartiet hem en seger i förhandlingarna medan MP tvingades vika sig.

Den stärkta äganderätten i skogen ska säkerställa att markägare får ekonomisk kompensation för skog som inte får avverkas. Översynen av artskyddsförordningen kommer enligt Centern att medföra större tydlighet gentemot markägaren om när man har rätt till ersättning.

Den utökade nyckelbiotopsinventeringen kommer inte att återupptas.

Företag på landsbygden

Under uppgörelsens avsnitt ”hela landet ska växa” finns ett flertal reformer som avser att gynna företagande på landsbygden.

En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras.

Slopat krav på bygglov för den som vill bygga ett café, ridhus eller liknande i anslutning till en gård ska också utredas.

LÄS MER: Nya uppgifter: Uppgörelse i regeringsfråganLÄS MER: Läs alla artiklar om valet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen