Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2018

SD går mot tre ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet

Valresultatet tyder på att Sverigedemokraterna får en tredje ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Det ser så ut, men osvuret är bäst, säger Runar Filper, SD, en av partiets två nuvarande ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet.

 Runar Filper, Sverigedemokraternas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.
Runar Filper, Sverigedemokraternas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. FOTO: Sverigedemokraterna

Runar Filper vill alltså avvakta den slutliga rösträkningen innan han välkomnar en ny partikollega i nyss nämnda utskott. Men med en tredje ledamot skulle partiet förbättra sina möjligheter att driva sin skogs- och jordbrukspolitik.

– Ja, det skulle ju öka vårt inflytande, säger han.

Vilken fråga kommer SD att ge högst prioritet under kommande mandatperiod?

– Att få bort de konkurrensnackdelar som vi har i svenskt jordbruk i dag i form av regler, skatter och avgifter. Vi har till exempel lagt bortåt två miljarder kronor mer än regeringen i vår budget för återbetalning av dieselskatten för jord-, skogs- och trädgårdsföretagare, säger Runar Filper.

Ersättning för beteskrav

I nästa andetag nämner han produktionsbortfallet som mjölkböndernas beteskrav innebär. SD vill att 1 000 kronor per ko ska utgå i ekonomisk kompensation för den konkurrensnackdel som beteskravet utgör jämfört med länder som inte har beteskrav.

Viktigt på marginalen

– Det är åtgärder som på marginalen kan betyda mycket för företagare som kanske har likviditetsbrist, säger Runar Filper, som också nämner äganderättsfrågan som en prioriterad fråga inför kommande mandatperiod.

LÄS MER: MP och SD önskar ersättning för betande korLÄS MER: Så tycker partierna om dieselskattenLÄS MER: Miljöutskottet kallar till sig Bucht (S)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen