Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 30 januari 2018

Shekarabi: Ingen anledning att inte välja svenskt vid upphandling

Tryck på kommuner och landsting så att de ställer krav på djurskydd vid upphandling av livsmedel! Det finns inga ursäkter att inte handla upp svenska livsmedel sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) när han invigningstalade på Växadagarna i Jönköping i dag, tisdag.

 Civilminister Ardalan Shekarabi medverkade på Växadagarna i Jönköping.
Civilminister Ardalan Shekarabi medverkade på Växadagarna i Jönköping. FOTO: Ann Lindén

– Jag vill börja med att be om ursäkt för hur staten Sverige har hanterat offentliga inköp av livsmedel. Vi har konsekvent diskriminerat våra egna producenter i samband med upphandling, sa Ardalan Shekarabi.

”Stolt över de insatser som gjorts”

Ardalan Shekarabi berättade om hur provocerad han blev när han hörde att det fanns upphandlande aktörer som inte ansåg att det fanns möjlighet att ställa krav om att det kött som köptes in skulle komma från djur som var uppfödda enligt Sveriges djurskyddsregler.

– Jag är väldigt stolt över de viktiga insatser vi gjort de senaste åren för att sätta stopp för diskriminering av svenska bönder. Det är numera fullt möjligt att ställa djurskyddskrav i nivå med svensk lagstiftning vid upphandling. Upphandlingsmyndigheten har tagit fram kraven och det är numera enkelt för upphandlare att ställa dem. Statliga verksamheter ska ställa de här kraven.

”Måste ställa krav vid upphandling”

Han fortsätter:

– Ska er bransch få förutsättningar att växa, krävs det att stat, kommun och landsting slutar med hyckleriet. Ställer vi krav på er produktion så måste vi ställa krav vid upphandling. Jag vill att vi hjälps åt med att sätta press på alla förtroendevalda i landets kommuner och landsting. Gör vi det tillsammans kommer vi inom ett par år se att detta förhandlas vid upphandlingar i hela vårt land.

LÄS MER: Ny lag utpekas som hot mot närproducerat

Relaterade artiklar

Till toppen