Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 november 2017

Sista chansen för EU-länderna att rösta om glyfosat

EU-länderna väntas få en ny och sista chans att avgöra den infekterade frågan om glyfosat i slutet av november. Samma förslag som röstades ner i går, torsdag, om att förlänga tillståndet i fem år, kommer då åter att läggas på bordet.

 EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sätter press på EU:s medlemsländer att bestämma sig om glyfosatets framtid.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sätter press på EU:s medlemsländer att bestämma sig om glyfosatets framtid. FOTO: Mauro Bottaro

Med tanke på att tillståndet för växtskyddsmedlet löper ut 15 december så brinner det i knutarna. EU-kommissionen väljer nu att lyfta avgörandet en nivå, till en så kallad över överprövningskommitté, där ländernas EU-ambassadörer ska rösta. Det erfar den välunderrättade nyhetstjänsten IEG Policy.

Datum oklart

Ännu är inget datum satt, men enligt uppgifter som cirkulerar handlar det om 20 november eller en vecka senare 27 eller 28 november.

Om enighet inte heller då kan nås måste EU-kommissionen, enligt reglerna, ta ansvar för det slutgiltiga beslutet. Så skedde 2016 då kommissionen i ett liknande låst läge grep in och förlängde tillståndet för glyfosat med 18 månader.

LÄS MER: Nya förslaget: Fem års förlängning för glyfosat

EU-kommissionen har dock trappat upp pressen på EU-länderna att själva fatta beslut, istället för att gömma sig bakom kommissionen. Något som ofta skett i politiskt kontroversiella frågor så som tillstånd för GMO-sorter och nu även för glyfosat.

Måste ta ansvar

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker driver också på för en ändring av de nuvarande beslutsreglerna. Syftet är att EU-länderna inte lika lätt ska kunna bolla över besvärliga ärenden från kommittéer där de själva röstar och alltså får ta ansvar inför väljarna, till EU-kommissionen.

Sverige fanns bland de 14 länder som vid gårdagens kommittémöte röstade för förslaget att förlänga tillståndet för glyfosat i fem år. Nio länder röstade nej, och fem lade ner sina röster.

För att nå den erforderliga kvalificerade majoriteten för beslut i glyfosatfrågan måste minst 16 EU-länder, som tillsammans har 65 procent av EU:s befolkning, vara eniga.

Avgörandet vilar hos Tyskland

Vid gårdagens möte var ja-sidans 14 länder långt ifrån att representera 65 procent av befolkningen, eftersom de med undantag av Storbritannien och Spanien utgjordes av relativt små länder med liten befolkning.

De riktigt stora länderna Frankrike och Italien röstade båda nej. Både Polen och Tyskland lade ner sina röster.

Hur Tysklands kommande regering till sist ställer sig i frågan om förlängning får således stor betydelse för hur det politiska dramat om glyfosat slutar.

LÄS MER: Inget avgörande om glyfosatKarolina Skog vill att lantbruket hittar alternativ till glyfosat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen