Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 3 september 2018

Skog: Var beredda att fasa ut glyfosat

Domen nyligen mot kemiföretaget Monsanto kan få följder för användningen av växtskyddsmedlet glyfosat i Sverige, spår miljöminister Karolina Skog.

I en intervju med Land Lantbruk manar hon branschen att tänka i nya banor.

 Miljöministern Karolina Skog (MP) spår en framtid utan glyfosat.
Miljöministern Karolina Skog (MP) spår en framtid utan glyfosat. FOTO: Göran Berglund

– Sverige måste förbereda sig på en framtid utan glyfosat, är det budskapet från Karolina Skog den sista veckan före valet.

– För Miljöpartiet är det här arbetet prioriterat, konstaterar hon.

Skyhögt skadestånd

Det var i augusti som en domstol i San Fransisco dömde glyfosat-tillverkaren Monsanto att betala ett skyhögt skadestånd (289 miljoner dollar) till en cancersjuk man som regelbundet använt glyfosat.

I domen, som är den första i sitt slag, slogs alltså ett cancersamband fast. En fråga som diskuterats livligt i EU sedan WHO-organet IARC 2015 slog larm om cancerrisken, men fick mothugg från andra vetenskapliga instanser i EU.

Ytterligare fem år

Till sist godkände EU-länderna i slutet av 2017 glyfosat för användning inom EU i ytterligare fem år. Den ansvariga ministern Karolina Skog förklarade redan då att branschen måste börja söka andra lösningar på ogräsproblemet. Domen i USA kan komma att påskynda en sådan utveckling.

Nya data kan påverka

– En central fråga är om det i domstolsförhandlingen har kommit fram några data om glyfosats farlighet som inte varit kända i EUs prövning, säger Karolina Skog som passar bollen till den svenska myndigheten.

– Detta är en vetenskaplig fråga för den svenska behöriga myndigheten Kemikalieinspektionen.

Analysera ett förbud

I år startar Växtskyddsrådet ett arbete med att analysera hur ett förbud mot glyfosat skulle påverka den svenska odlingen och miljön.

– I detta ingår också att presentera alternativa lösningar istället för glyfosat, understryker Skog.

Ett franskt förslag om att EU ska kunna göra oberoende kompletterande tester av vissa ämnen lyfter Karolina Skog fram som intressant.

Flera EU-länder skyndar på

Ett franskt förslag om att EU ska kunna göra oberoende kompletterande tester av vissa ämnen lyfter Karolina Skog fram som intressant.

Trots att EUs tillstånd inte löper ut förrän om fem år, i slutet av 2022, har flera EU-länder ställt in siktet på en tidigare nationell utfasning. I sådana banor resonerar bland annat Frankrike som ledde glyfosatmotståndet i EU-förhandlingarna.

Efter domen mot Monsanto förklarade Tysklands miljödepartement sin avsikt att förbjuda glyfosat inom tre år. Domen fick som direkt konsekvens ett börsras för Monsantos nye ägare, den tyska läkemedels- och kemikoncernen Bayer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen