Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 13 september 2017

SLU får kompetenscentrum för växtförädling

Regeringen gör en storsatsning på svensk växtförädling för att få fram nya sorter som bättre står emot ett förändrat klimat

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. FOTO: Camilla Olsson

Ett kompetenscentrum för växtförädling bildas vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, enligt förslag i regeringens höstbudget.

Centrumet byggs upp fram till 2020 för att sedan permanentas.

Nav för svensk växtförädling

Bakgrunden till satsningen är att många av växtsorterna på marknaden fungerar sämre att odla i Sverige, och i delar av landet inte alls.

För att få större tillgång till lämpliga växtsorter satsar regeringen 20 miljoner kronor 2018 på att bygga upp ett kompetenscentrum inom SLU. Syftet är att det ska fungera som ett nav för svensk växtförädling och vara en samarbetspartner för näringslivet.

– Vi går in med en rejäl dosör till växtförädling. Det är en framtidssatsning, utan växtförädling kommer vi inte att ha ett konkurrenskraftigt jordbruk, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i en kommentar till Land Lantbruk.

Viktig satsning

Satsningen beskrivs av regeringen som en viktig leverans inom ramen för livsmedelsstrategin och samverkansprogrammet Cirkulär och biobaserad ekonomi.

På SLU välkomnar man beskedet.

– Vi är mycket glada över att regeringen satsar på detta och att satsningen är långsiktig. Det ger möjlighet att vidareutveckla vårt utmärkta samarbete med Lantmännen, LRF, region Skåne och andra aktörer som bidrar till en stark svensk växtförädling, säger Peter Högberg, rektor vid SLU.

Lika positiva är LRF och Lantmännen.

– Utvecklingen av svensk växtodling är viktig för att kunna nå tillväxtmålen om ökad konkurrenskraft, produktion, produktivitet, export och klimatanpassning i enlighet med livsmedelsstrategin, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

Ökade exportchanser

På Lantmännen gör man också kopplingen mellan svensk växtförädling och ökade exportchanser.

– Växtförädling skapar möjlighet till innovation och arbetstillfällen i Sverige, vilket i sin tur ger möjlighet till bland annat export av säkra livsmedel med tydligt mervärde, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

LÄS MER: Bucht kvar som landsbygdsminister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen