Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 4 september 2018

Snart klart för krisstöd - oavsett valutgången

På torsdag, 13 september, väntas Jordbruksverket besluta om krisstödet på 400 miljoner kronor till lantbruket. Pengar som ska kunna ansökas i höst.

Utgången av söndagens val kommer inte att påverka den sittande regeringens krispaket, visar Land Lantbruks rundringning till oppositionen som ger lugnande besked.

 10 september väntas Jordbruksverket kunna avslöja mer om hur krisstödet på 400 miljoner kronor till lantbruket ska ansökas i höst.
10 september väntas Jordbruksverket kunna avslöja mer om hur krisstödet på 400 miljoner kronor till lantbruket ska ansökas i höst. FOTO: Daniel Strandroth

Oavsett om Sverige går mot ett politiskt maktskifte eller om Stefan Löfvens rödgröna koalition regerar vidare så ska mjölk-, nöt- och fårproducenter få ut sina totalt 400 miljoner kronor i extra kontantstöd i år. Ett datum för detta är satt till 7 december.

”Beslutet är redan fattat”

Torsdagen efter valet väntas Jordbruksverket fatta beslutet om stödets utformning. Förhoppningen är att man därefter ska kunna avslöja fler detaljer om hur och när pengarna ska ansökas. Så fort som möjligt har beskedet hittills lytt.

Helt oavsett vad oppositionen tycker om krisstödet, så vore det knappast ens möjligt att så här sent lägga fram nya direktiv till Jordbruksverket. Trots att pengarna finns med i den höstbudget som finansminister Magdalena Andersson planerar att lägga fram först efter valet.

– Beslutet är redan fattat och processen är i full gång, lyder beskedet från Jordbruksverkets pressjour.

Mer pengar 2019

Den första delen av krisstödet, om 400 miljoner kronor, ska betalas ut den 7 december, enligt tidsplanen. Den resterande delen av nationella paketets totalt 1,2 miljarder kommer nästa år. Här väntas snart mer information. Senast 15 oktober ska Jordbruksverket i samarbete med branschen presentera möjliga stödmodeller som på bästa sätt gör nytta för producenterna.

Inte heller mot denna resterande del av krispaketet verkar det idag finnas något politiskt hot.

 Kristina Yngwe (C).
Kristina Yngwe (C). FOTO: Johan Sedenius

Centern bjuder över

Land Lantbruk har till samtliga alliansens partier samt SD ställt frågan vad de vill göra med krisstödet, och alla menar att böndernas behov av extra likviditetsstöd till följd av torkan väger tunt. Alla utom liberalerna har också lagt fram egna planer för hur lantbruket på olika sätt kan backas upp i kostnadskrisen.

– Centerpartiet övertrumfade i somras regeringen med löftet om 5 miljarder i krisstöd, men regeringens förslag ska utgöra golvet för detta, förtydligar Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

– Vi har regeringens modell som grund även i vårt krispaket för hösten 2018, just för att det inte ska krävas några nya direktiv och bönderna ska kunna få sina pengar så fort det bara går, säger Kristina Yngwe till Land Lantbruk.

Även vad gäller krispaketets nästa del, som avser 2019, vill Centern utgå från de modeller som branschen och Jordbruksverket anser är välriktade.

PREMIUM-LÄSNING: Så tycker partierna om kilometerskatten

M har inte siffersatt

Moderaterna var först ut i somras med att presentera ett krispaket med bland annat nedsatt dieselskatt, fraktstöd och regelförenklingar

– Vi vill också gå in med stöd i form av pengar, men har inte siffersatt detta, uppger partiets jordbrukspolitiska talesperson i riksdagen Maria Malmer Stenergard.

Hon betonar att det finns en bred politisk samsyn om att Sveriges lantbrukare kommer att behöva ekonomiskt stöd under hösten för att hantera den svåra likviditetskris som uppstått under sommarens torka.

– Vi kommer att prioritera att lantbrukarna får stöd och föra en dialog med Jordbruksverket om vi tar makten, fortsätter Maria Malmer Stenergard.

KD och L är med

KDs jordbrukspolitiske tales person i riksdagen Magnus Oscarsson, hälsar att partiet är med på regeringens krisstöd samt efterlyser fler åtgärder.

Liberalerna har inte lagt fram något eget krispaket, men tycker att det är rimligt att stärka lantbrukets likviditet i år, enligt partiets jordbrukspolitiske talesperson i riksdagen, Lars Tysklind.

PREMIUM-LÄSNING: De tävlar om att bli landbygdsministerLÄS OCKSÅ: Sex lantbruksröster om valets viktigaste fråga

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen