Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 5 september 2019

Stopp för glyfosat i Tyskland enligt källor

Från och med 2024 kommer tyskarna inte att få använda bekämpningsmedel som innehåller glyfosat.

 Tyskland kommer att förbjuda glyfosat, som bland annat finns i medlet Roundup, från och med slutet av 2023. Det uppger regeringskällor.
Tyskland kommer att förbjuda glyfosat, som bland annat finns i medlet Roundup, från och med slutet av 2023. Det uppger regeringskällor. FOTO: Istock

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Tyskland förbjuda växtskyddsmedlet glyfosat från slutet av 2023. Informationen kommer från två anonyma regeringskällor.

Misstänks orsaka cancer

Växtskyddsmedel med glyfosat har använts i mer än 40 år, bland annat är glyfosat det verksamma ämnet i det omdiskuterade medlet Roundup, tillverkat av företaget Monsanto. Förbudet kommer av att ämnet kan ha cancerframkallande effekter.

Världshälsoorganisationen, WHO, fastslog 2015 att glyfosat förmodligen orsakar cancer, och i USA har två domstolar slagit fast att Roundup förorsakat fall av cancer och dömt Monsanto att betala stora skadestånd.

Förlängt tillstånd inom EU

Europeiska kemikalieverket och livsmedelsorganet EFSA förlängde dock försäljningstillståndet till 2022 inom EU. Före totalförbudet borde bekämpningsmedlet enligt parlamentet förbjudas i konsumentprodukter och senare även inom jordbruket, förutsatt att det finns effektiva alternativa metoder för bekämpning av ogräs.

Totalförbud infört i Österrike

20 borgmästare i franska städer har redan valt att införa ett förbud trots regeringens motsatta hållning. I juli i år blev Österrike det första landet i EU som godkände ett totalförbud mot användningen av växtskyddsmedlet. Nu kommer alltså Tyskland att följa efter.

LÄS MER: Sämre miljö och lönsamhet med ett förbud av glyfosatLÄS MER: Växtskyddsrådet: Viktigt med icke-kemiska bekämpningsmetoder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen