Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 31 maj 2019

Stridbar danska kan få EUs toppjobb

Danskan som vågade bötfälla Google och banade väg för jätteaffären Bayer-Monsanto kan bli den första kvinnan att leda nästa EU-kommission.

 Stridbara danska Margrethe Vestager är favorit till EU:s toppjobb som kommissionens ordförande.
Stridbara danska Margrethe Vestager är favorit till EU:s toppjobb som kommissionens ordförande. FOTO: SAUL LOEB

Margrethe Vestager, 51, som i dag är EU-kommissionär med ansvar för konkurrens, rycker fram som favorit att ersätta Jean-Claude Juncker som ordförande för kommissionen. Att den liberala gruppen Alde gick så starkt framåt i valet till EU-parlamentet, medan konservativa EPP och socialdemokraterna i S&D båda backade har krattat manegen för den danska liberalen som tidigare var minister för radikale venstre.

Utser nästa jordbrukskommissionär

För EU:s bönder är det av stor vikt vem som får toppjobbet eftersom det är kommissionens ordförande som fördelar övriga ansvarsposter så som jordbruket.

Den 20-21 juni ska EU:s stats- och regeringschefer enas om ett namn. Där bedöms den stridbara prästdottern från lilla Ølgod i västra Jylland ha goda chanser. Vid veckans EU-toppmöte, som var det första efter EU-valet, gjorde Frankrikes president Macron ingen hemlighet av att han stödjer Vestager som är Aldes spetskandidat.

Silicon Valleys skräck

Som kommissionär har Vestager väckt respekt och visat att hon inte backar för obekväma beslut. Som när hon tog striden med de amerikanska techjättarna och såg till att både Google och Facebook fick betala miljardböter. ”Silicon Valleys skräck” löd rubriker som gjorde Vestager känd långt utanför EU.

Affär väckte protester

Det stormade åter kring Vestager – fast på helt annat sätt – då hon 2018 gav klartecken för tyska kemikoncernen Bayers köp av amerikanska Monsanto, storproducent av genmodifierat utsäde. Affären resulterade i världens största agrokemiska konglomerat och väckte protester både från miljöhåll och globaliseringsmotståndare. Men Vestager stod rakryggad i stormen och konstaterade att hennes konkurrenskrav blivit mötta.

Två utmanare

Vestagers främsta konkurrenter inför stats- och regeringschefernas avgörande i juni är EPPs spetskandidat tysken Manfred Weber, som stöds av Angela Merkel. Weber saknar dock Vestagers tunga meriter som minister och kommissionär. Den andre utmanaren är Nederländernas nuvarande kommissionär Frans Timmermans från S&D.

FAKTA: Så utses den nya EU-kommissionen

– Vid toppmötet 20-21 juni ska EU:s stats- och regeringschefer enas om ett förslag till ordförande för EU-kommissionen.

– 15-18 juli väntas det nyvalda EU-parlamentet rösta om förslaget till ordförande.

– Under september väljer den tillträdande ordföranden övriga kommissionärer utifrån EU-ländernas förslag och fördelar ansvarsrollerna. Listan ska godkännas av EU-länderna i Europeiska rådet.

– Bollen går nu tillbaka till EU-parlamentet, som utfrågar varje nominerad kommissionär innan det röstar om att godkänna kommissionen som helhet.

Den nya kommissionen tillträder 1 november.

LÄS MER: Större osäkerhet om Cap efter EU-valet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen