Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 januari 2019

Sven-Erik Bucht bryter tystnaden: ”Är glad och lättad”

Den förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht ser fram mot en tillvaro som ”glad pensionär”. Kantad av möjliga nya uppdrag. Att vara med och utveckla näringslivet i Norrland, med hjälp av vännen Ingvar Kamprads testamenterade pengar, skulle han inte tacka nej till.

 Sven-Erik Bucht, avgående landsbygdsminister (S).
Sven-Erik Bucht, avgående landsbygdsminister (S). FOTO: Ann Lindén

När statsminister Stefan Löfven i måndags offentligt tillkännagav att partikamraten Jennie Nilsson tar över som landsbygdsminister befann sig Sven-Erik Bucht redan på resa i Kambodja och Vietnam, tillsammans med hustrun. Oåtkomlig för medias frågor just då.

Flera kontakter med Löfven

När fick du veta att du skulle bli avlöst på posten? Du måste ha vetat det ett tag.

– Det går jag inte in på. Jag har haft kontakt med Stefan Löfven många gånger om detta, säger Sven-Erik Bucht då Land Lantbruk når honom på telefon efter hemkomsten till Sverige på onsdagskvällen.

På Facebook lämnade Sven-Erik Bucht direkt ett meddelande om att han nu kliver av från heltidspolitiken. Någon dag senare kom bekräftelsen att han omedelbart lämnar sin riksdagsplats. Han har skriftligt avsagt sig uppdraget och det formella beslutet klubbar riksdagen i nästa vecka.

Inte alls besviken

Det är inte med ett uns av besvikelse han lämnar ministerjobbet efter fyra år, understryker Sven-Erik Bucht. Trots att han har sagt sig vara villig att ställa upp för en ny mandatperiod.

– Jag är inte något ledsen alls, utan jag är lättad. Jag är en glad pensionär. Jag kommer säkert att ha andra engagemang. Men inte inom politiken.

Vad fick dig att fatta beslutet att även kliva av din riksdagsplats som du återvaldes till som nummer ett på socialdemokraternas Norrbottenslista?

– Jag fyller ju 65 i år och har varit heltidspolitiker länge. Fyra år som statsråd, och fyra år dessförinnan som riksdagsledamot och åtta år som kommunalråd.

Dra ned på tempot

Att vara heltidspolitiker betyder ofta dubbla skift och sjudagarsveckor, konstaterar Sven-Erik Bucht.

– Och förra sommaren fick jag ju av en allvarlig hjärtinfarkt. Jag känner att jag måste dra ner lite på tempot. Jag vill inte dra på mig en ny hjärtinfarkt.

Så vilka engagemang vid sidan av politiken kan du istället komma att ägna dig åt?

– Det finns en del saker som jag har fått frågan om tidigare, men inget är bestämt ännu.

Vännen Kamprads testamente

Sven-Erik Bucht nämner ändå här att Ikea-grundaren och vännen Ingvar Kamprad i sitt testamente donerade flera hundra miljoner för att utveckla näringslivet i Norrland.

– Det kan hända att jag kommer att engagera mig i det. Jag och Ingvar var ju nära vänner.

Även utan nya engagemang skulle Sven-Erik Bucht inte riskera att vara sysslolös. Han har sin fastighet med skog och kan nu ägna sig mer åt jakt, fiske och hobbyodling.

– Vi är i stort sett självförsörjande på köksväxter, så jag kommer att ha fullt upp. Jag har ju faktiskt en bakgrund som lantarbetare, mitt första jobb var på en handelsträdgård. Så jag har ganska mycket jord under naglarna.

Tror du att du ändå kommer att sakna ministerjobbet?

– Jag har aldrig tänkt bakåt, då jag har lämnat något uppdrag. Det gjorde jag inte heller då jag gick från jobbet som kommunalråd i Haparanda efter att ha fått Ikea på plats. Tar man ett steg vidare så börjar något nytt.

Landsbygden på agendan

När han tittar bakåt känner han ändå en väldig stolthet över ”att ha fått landsbygdsfrågorna på agendan” med bland annat landsbygdspropositionen, skogsprogrammet och inte minst livsmedelsstrategin. Djurskyddslagstiftningen och det ökade stödet till Norrlandsjordbruket ser han som framgångar.

Gott samarbete

Såsom en entusiastisk pådrivare tar han en del av äran för handelns och branschens ”succé” med svenskmärkning av livsmedel. Han talar under intervjun varmt om samarbetet med alla de gröna näringarna, och i synnerhet med LRF.

Vildsvin en besvikelse

Han nämner också en besvikelse.

– Jag hade hoppats på en lagstiftning kring hanteringen av vildsvin som är ett stort problem för jordbrukarna. Vi hade ett förslag som var väl förankrat i branschen, men det gick politisk prestige i frågan, och det röstades ner.

Har du något råd att ge till din efterträdare?

– Man måste odla kontakterna i EU, med bland andra den finska jordbruksministern och den tyska och inte minst med jordbrukskommissionären så att Sverige kan få igenom frågor. Jag fick själv en väldigt god relation med Phil Hogan och utan den hade ekoförordningen kunnat gå riktigt snett, säger Sven-Erik Bucht.

LÄS MER: Sven-Erik Bucht lämnar regeringen – Jennie Nilsson tar vid som landsbygdsminister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen