Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 15 maj

Svensk-danskt angrepp mot regeringarna om Cap

LRF protesterar tillsammans med danska kollegor mot respektive regeringars ovilja att höja EU-avgiften, vilket skulle drabba jordbruksstöden.

 Danske bondeledaren Martin Merrild gör gemensam sak med LRFs ordförande Palle Borgström.
Danske bondeledaren Martin Merrild gör gemensam sak med LRFs ordförande Palle Borgström. FOTO: Anders Deros/Claes Haagensen

LRFs ordförande Palle Borgström gör gemensam sak med Martin Merrild, ordförande för danska organisationen Landbrug & Fødevare. I en debattartikel kritiserar de båda bondeledarna den svenska och regeringens hårda sparkrav på EU-budgeten inför den nya perioden 2021-2027.

– De nationella EU-bidragen behöver hamna över 1 procent av BNP för att bygga ett starkt Europa. Men tyvärr motsätter sig våra regeringar detta, och utmärker sig därmed negativt bland EU-staterna, skriver de båda bondeledarna i en debattartikel som sprids i svenska och utländska medier.

Protester i Europa

Runt om i Europa växer bondeprotesterna mot sparkraven på Cap.

Lantbrukarorganisationer från bland annat Frankrike, Nederländerna och Österrike har satt press på sina politiker, sedan det den 2 maj framgick att EU-kommissionen vill minska Cap-stöden med 5 procent. Detta trots att ländernas EU-avgift samtidigt föreslås höjas från 1 procent av ländernas BNP till 1.114 procent. En avgiftshöjning som den svenska regeringen dock inte går med på, vilket är en linje som skulle kunna innebära ytterligare minskningar av Cap.

Tysk-fransk enighet krävs

Den stora franska bondeorganisationen FNSEA uppmanar landets president att, så som många gånger förr, göra upp med Tyskland. President Emmanuel Macron borde enas med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att stärka jordbruksgeten Cap, inför nästa budgetperioden 2021-2027, kräver FNSEA.

Fördömt nedskärningen

I Frankrike har bondprotesten inte klingat för döva politikeröron.

Den franske jordbruksministern har redan fördömt den föreslagna nedskärningen av Cap, med fem procent, som oacceptabel. I synnerhet minskningen av direktstödens till cirka 4 procent.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen