Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 11 maj 2018

Svenska politiker kritiska till höjd EU-avgift

Riksdagsledamöter riktar hård kritik mot EU:s förslag till långtidsbudget, som innebär en kraftig höjning av den svenska betalningen till EU.

 Kerstin Enström (M).
Kerstin Enström (M). FOTO: Riksdagen

– Det är inget som Sverige kan gå med på, säger Eskil Erlandsson (C), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd om EU-kommissionens förslag till långtidsbudget och fortsätter:

– Det här riskerar, om det skulle bli verklighet, en ökad årlig utgift på i storleksordningen 15 miljarder kronor för Sverige. Det är ju oerhört mycket pengar.

”Får mycket för 15 miljarder”

Enligt honom måste Sverige hindra en avgiftsökning.

– Vi bara måste försöka förhandla hem nya rabatter eller förhandla ned det svenska åtagandet. Det inkräktar ju väldigt mycket på möjligheter för Sveriges del på hemmaplan. Vi får mycket för 15 miljarder – bredband, enskilda vägar och allt annat som också är viktigt.

Han anser att EU-budgeten är för stor och behöver bantas genom att dra ned på eller slopa program som han menar är ineffektiva, till exempel globaliseringsfonden, sociala fonden, flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg och rabatt på tågluffning.

”Svenska jordbruket ska inte straffas”

När det gäller budgeten för jordbruket är han mer överens med kommissionen.

– Vi har sagt att vi ska effektivisera och modernisera jordbrukspolitiken och strukturfonderna. Då behöver de i högre utsträckning bidra till miljö- och klimatåtgärder, stärkt konkurrenskraft och utveckling. Men, och det är det stora menet, det svenska jordbruket och civilsamhället runt omkring i landet ska inte straffas.

Ledamoten Karin Enström (M) i EU-nämnden anser att det är rätt att jordbrukets del av EU-budgeten minskar.

”Vi har länge ansett att jordbrukets del av EU:s budget är för stor i förhållande till andra områden. Vi bör i stället fokusera på att få ut större värden av de pengar vi satsar. I det arbetet ska fokus ligga på att förenkla och i möjligaste mån flytta medel från första till andra pelaren”, skriver hon i ett mejl till Land Lantbruk.

”Jordbruket mår bäst av avreglering”

Hon anser att det är viktigt att jordbrukspolitiken är gemensam för alla medlemmar i EU och att politiken är stark och tydlig.

”… men vi är även övertygade om att jordbruket, likt alla andra näringar, mår bäst av avreglering och konkurrens på världsmarknaden”, skriver hon.

Även hon ser mycket allvarligt på förslaget om att höja Sveriges EU-avgift: “Vi förutsätter att regeringen tar tydlig strid för att Sverige ska slippa betala en sådan stor ökning av avgiften”.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen