Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 10 september 2018

Sverigedemokraterna i majoritet i Skånes kommuner

I Skåne är Sverigedemokraterna det största partiet i majoriteten av kommunerna. Även om partiet var starkt också i 2014 års val har det skett en dramatisk ökning i flera kommuner. I Sjöbo får partiet till exempel 39,4 procent jämfört med 29,9 procent 2014.

 Skåne har varit ett starkt fäste för Centerpartiet. Det är det inte längre med endast 6,8 procent av rösterna.
Skåne har varit ett starkt fäste för Centerpartiet. Det är det inte längre med endast 6,8 procent av rösterna. FOTO: Hans Dahlgren

Skåne har varit ett starkt fäste för Centerpartiet. Det är det inte längre med 6,8 procent av rösterna. Dock har det skett en framryckning från 2014 då partiet endast hade 4,7 procent av rösterna.

Går starkt i mindre kommuner som gränsar till Skåne

Sverigedemokraterna är inte helt oväntat stora i Blekinge. Socialdemokraterna är fortfarande största parti. Sedan kommer Sverigedemokraterna. I Sölvesborg, Jimmie Åkessons hemkommun, fick partiet 31,5 procent av rösterna.

Tydligt är också att Sverigedemokraterna är stora i mindre kommuner som gränsar till Skåne och Blekinge, till exempel Markaryd, Torsås, Laholm. I Halland är Sverigedemokraterna största parti i sydligaste kommunen Laholm, medan moderaterna är största partiet i nordligaste kommunen Kungsbacka.

Förutom i Skåne och Blekinge har Sverigedemokraterna största ökningen (över 5 procentenheter) i Kalmar, Värmland, Västmanland. Men även i Stockholm går partiet starkt framåt.

Centerpartiet ökar på Gotland

På Gotland får Centerpartiet ställningen som näst största parti, efter Socialdemokraterna, med 17,4 procent av rösterna vilket är en ökning med 3,5 procentenheter. Sverigedemokraterna har inte alls samma valresultat där som i andra tydliga landsbygdslän, endast 12,6 procent av rösterna. Det är dock en ökning med 4,5 procentenheter.

Även Miljöpartiet håller ställningarna på Gotland, även om det har minskat något. Gotland är för övrigt ett av få län utanför storstadslänen där Miljöpartiet får över 4 procent av rösterna.

LÄS MER: Palle Borgström: Viktigast att nya regeringen lever upp till sina löften

Starkt resultat i Västerbotten för V och C

Centerpartiet, som fortfarande har många väljare bland lantbrukarna, sticker ut i några län. I Västerbotten får partiet över 10 procent. I Västerbotten har ett annat av de mindre partierna också passerat 10 procent, nämligen Vänsterpartiet som fick 12,6 procent av rösterna.

Andra län där Centerpartiet lyckats få 10 procent eller mer av rösterna är Jönköping (Annie Lööfs hemlän), Halland, Jämtland och Dalarna. I flera län ligger partiet över 9 procent, bland annat i Kalmar och Kronoberg.

Dag Rogne lyfter Centern i Säffle

Om man gör nedslag på kommunnivå blir det tydligt att ett val inte sällan är personbundet. Sölvesborg och Jimmie Åkesson är ett exempel på det. Ett annat exempel är Säffle kommun där Centerpartiet är största parti med 30 procent av rösterna. Där är Dag Rogne, tidigare regionordförande för LRF Värmland, kommunråd för Centerpartiet.

Kristdemokraterna gjorde en riktig valspurt. Inte oväntat är man starkast i Jönköpings län med 12,1 procent av rösterna. Dock är det bara en ökning med 1,6 procentenheter. I flera län har man tyckt i väg drygt 2 procentenheter, till exempel Halland, Kronoberg, Kalmar.

Moderattapp på flera håll

Moderaterna har minskat kraftigt i några tydliga jordbrukarlän. I Halland har man till exempel minskat 4,8 procentenheter till 22,8 procentenheter. Lika stor nedgång har partiet mött på Gotland, till 16,5 procent.

LÄS MER: Klickbar karta – så blev valresultatet där du bor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen