Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 oktober 2017

Totalförbud för glyfosat - krav från EU-parlamentet

EU-parlamentet röstade på tisdagen för att totalförbjuda växtskyddsmedlet glyfosat på EUs marknad från december 2022.

Precis som miljöutskottet i förra veckan kräver nu även hela parlamentet omedelbara begränsningar för användningen av glyfosat som är det mest sålda växtskyddsmedlet inom EU. Resolutionen godkändes med 355 ja-röster, 204 nej-röster och 111 nedlagda röster.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley, c, är i en kommentar kritisk och framhåller att EU borde följa den vetenskapliga rekommendationen från den egna livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA om att ge fortsatt godkänt till glyfosat,

– Våra beslut bör grunda sig i fakta och vetenskap. Den mer emotionella debatt som rasar är problematisk på flera sätt.

Frågan delar kommittén

Parlamentets resolution är inte lagstiftande men är en mycket stark signal till medlemsländerna som på onsdagen ska rösta om EU-kommissionens förslag att bevilja ett tioårigt fortsatt godkännande av glyfosat. Omröstningen sker i en kommitté där experter från medlemsländerna röstar enligt sina regeringars instruktion. Sverige tänker rösta ja, har miljöminister Karolina Skog, deklarerat. Den svenska regeringen kommer att skicka en egen representant till mötet i stället för – som vanligt – en expert från kemikalieinspektionen.

Så sent som vid sitt möte 5-6 oktober var experterna i kommittén alltför oeniga för att kunna fatta ett majoritetsbeslut.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen