Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 9 november 2018

Träda blir villkor för glyfosat i Tyskland

Tyskland skärper reglerna för lantbrukares användning av glyfosat. Villkoret för att få använda växtskyddsmedlet blir att tio procent av jordbruksmarken läggs i träda.

 Villkoret för att få använda växtskyddsmedlet blir att tio procent av jordbruksmarken läggs i träda.
Villkoret för att få använda växtskyddsmedlet blir att tio procent av jordbruksmarken läggs i träda. FOTO: Mostphotos

De nya skärpta reglerna träder i kraft redan 2020 och gäller såväl glyfosat som liknande växtskyddsmedel, enligt den tyska socialdemokratiska miljöministern Svenja Schulze. Skälet till att ställa krav på träda är skyddet av den biologiska mångfalden.

Arbetar för slutdatum

Tyskland blir därmed först i EU med att inför hårdare nationella regler för användningen av det omdiskuterade växtskyddsmedlet vars licens på EU-marknaden går ut mot slutet av 2022, varefter en ny prövning ska ske.

Miljöminister Svenja Schulze förklarade i veckan att Tyskland kommer att driva på för ett slutdatum av glyfosat. På hemmaplan kommer ett antal ytterligare restriktioner att träda i kraft 2023. Dessa rör användningen av glyfosat i särskilt ekologiskt känsliga områden och i vattenskyddsområden.

Lång strid

EUs beslut att förlänga tillståndet för glyfosat i fem år föregicks av en lång strid rörande medlets eventuella skadlighet där motståndarna åberopade en FN-studie som visat att medlet kan vara cancerframkallande. EUs egna vetenskapliga granskningar har inte styrkt detta. Tyskland röst för fortsatt godkännande i fem år blev då avgörande.

LÄS MER: Tyskland snabbar på förbud mot glyfosat efter Monsantodom

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen