Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 29 november 2019

Traktorprotester intar europeiska huvudstäder

Runt om i Europa kokar frustrationen över miljöpolitik som inte tar hänsyn till lantbruket. Glyfosat är en av knäckfrågorna. Drygt 8 000 traktorer och mångdubbla antalet lantbrukare intog centrala Berlin och franska lantbrukare körde in sina traktorer i Paris.

 Traktorerna som körde in i Berlin hade skyltar som denna, "Svenja o Svenja, kommer inte du till oss så kommer vi till dig". Här filmade av tyska lantbrukssidan Moderner Lantwirt.
Traktorerna som körde in i Berlin hade skyltar som denna, "Svenja o Svenja, kommer inte du till oss så kommer vi till dig". Här filmade av tyska lantbrukssidan Moderner Lantwirt. FOTO: Modernerlantwirt.de

Land Lantbruk skrev nyligen om de lantbrukare som med tusentals traktorer, uppvaktade den tyska miljöministern under ett möte i Hamburg.

Nya miljöregler och växtskyddsförbud, med stor påverkan på lantbrukets produktion, anses ha antagits utan tanke på jordbruket och dess kompetens.

Tyskland är bland de första med ett förbud mot glyfosat 2023. På tisdagen intog 8 600 traktorer och mångdubbla antalet lantbrukare Berlin, för att åter igen kräva respekt och kräva att bli hörda rapporterade tyska Tagesspiegel.

Lantbrukarna bar plakat både för hand och på sina traktorer. Budskapet är att politikernas beslut riskerar lantbrukets existens och att miljöminister Svenia Schulze måste lyssna.

”Vi står med ryggen mot väggen”

Svenia Schulze (SPD), talade till demonstranterna och sa bland annat att de nya lagarna var ett led i att skydda insekter och dricksvatten: ”Jag vill att lantbrukarna ska vara en del i lösningen”.

En lantbrukare säger att han kommer från ett grundvattenskyddsområde, och att det inte finns några problem med grundvattnet. ”Vi jordbrukare står med ryggen mot väggen”, säger han och får rungande applåder.

”Bönderna vill ha respekt”, fortsätter han.

Den tyska miljöministern avvisar att det är respekt som saknas, alla skattebetalare betalar i genomsnitt 114 euro för EU:s jordbruksstöd. Strax därefter lämnar ministern demonstranterna.

Kräver presidentmöte

Även franska lantbrukare demonstrerar mot en politik de anser saknar respekt för jordbruket. I en manifestation, driven av franska jordbruksorganisationer, körde man in i Paris med 150 traktorer på onsdagen, för att kräva ett möte med presidenten, rapporterar Le Monde.

”Vi kommer inte att flytta oss härifrån förrän vi tas emot av Macron,” sa Guillaume Moret, jordbrukare i Val-d’Oise, som satt i en av de 150 traktorerna till Le Monde.

Protesten arrangeras också i samband med årliga prisförhandlingar, vilket ska sätta press på återförsäljare och höja lantbrukarnas inkomster.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen