Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 2 november 2018

Trump hotar EU med hämnd efter beslut om antibiotika

Den amerikanske presidenten Donalds Trumps administration hotar med handelskrig efter EU:s beslut förra veckan, att begränsa import av kött från djur som fötts upp med antibiotika.

 Amerikanske presidenten Donalds Trumps administration är minst sagt upprörd och hotar med handelskrig efter att EU beslutat om att begränsa importen av kött från djur som fötts upp med antibiotika.
Amerikanske presidenten Donalds Trumps administration är minst sagt upprörd och hotar med handelskrig efter att EU beslutat om att begränsa importen av kött från djur som fötts upp med antibiotika. FOTO: ISTOCK

USA reagerar mycket starkt mot EU-beslutet i förra vecken att förbjuda antibiotika i djuruppfödningen annat än vid sjukdom, och att ställa samma krav på sina handelspartners. På onsdagen hördes krigsmuller från hög nivå i den amerikanska presidentens administration.

”Vi genomskådar EU”

– Det här kommer inte att fungera, sa Gregg Doud, som är Donald Trumps internationelle chefsförhandlare för jordbruket, i ett tal vid fjäderfäuppfödarnas årliga möte.

Gregg Doud avslöjade att president Trumps administration planerar att slå tillbaka hårt mot EU under förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

– Vi genomskådar vad detta handlar om, sa Gregg Doud kort efter EU-parlamentets beslut och fortsatte:

– Det är inget annat än ett tunt beslöjat skäl att skapa handelshinder.

Hormonbiff gammal träta

Frågan om kötthandel är redan infekterad efter att EU länge vägrat importera hormondopat kött från USA, vilket också är grunden till en mångårig juridisk träta.

Att USA ser åtgärden som riktad protektionism är inte förvånande, eftersom en stor del av animalieuppfödningen i USA bygger på att antibiotika ges i rent tillväxtsyfte och utan recept från veterinär.

LÄS MER: EU:s skärpta antibiotikalag ger Sverige fördelLÄS MER: EU-parlamentet röstar ja till skärpta antibiotikaregler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen