Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 3 mars

”Utan bönder får vi inga miljövinster av Cap”

Den svenska regeringen satsar hårt på att skära ned Cap från 2021. MenTom Tynan, jordbrukskommissionär Phil Hogans högra hand, bjuder på motstånd. Land Lantbruk mötte irländaren, då han i förra veckan var i Stockholm för att sälja in nästa Cap-reform.

 Tom Tynan, jordbrukskommissionär Phil Hogans högra hand.
Tom Tynan, jordbrukskommissionär Phil Hogans högra hand. FOTO: Johanna Norin

Vad är ditt bästa argument för att bibehålla Caps andel av EU-budgeten trots att Brexit sätter EUs finanser under stark press?

– Mitt självklara argument är att EUs jordbrukspolitik nu är på väg att moderniseras och förenklas. Det är visserligen uppenbart att Cap inte fungerar på bästa sätt för alla bönder i Europa, men det ska förändras. Medlemsländerna ska själva utforma den politik som passar bäst för deras jordbrukare.

Nu vill EU-kommissionen slopa förgröningen som infördes i den senaste Cap-reformen 2015. Håller du med kritikerna om att de miljövillkor som Bryssel ställer har skapat mer krångel än miljönytta?

– Kritiken mot förgröningen får jag höra vart jag än åker. Och jag menar att det är ganska enkelspårigt att tvinga alla EUs bönder, från norr till söder, att följa samma miljövillkor. Nu är Hogans budskap i stället att länderna ska skräddarsy sina miljöplaner, vilket är bra. För utan böndernas medverkan får vi inga miljövinster av Cap.

FAKTA: Tom Tynan

Ålder: ”Plus 50”.

Familj: Gift och fyra barn.

Bakgrund: Är liksom Phil Hogan från irländska Kilkenny. Har en lång karriär inom irländskt jordbruk, allt från rådgivning till styrelseuppdrag inom industrin.

Då Phil Hogan 2014 blev EUs jordbrukskommissionär plockade han Tom Tynan till sitt kabinett. Där ansvarar han för jordbruksmarknader, landsbygdsutveckling, forskning samt för Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Irland och Storbritannien.

Intressen: Den irländska nationalsporten hurling, en bollsport där spelarna är utrustade med en bred klubba.

Det finns många frågetecken kring det lagförslag om Cap som kommer i vår. Hur ska Bryssel kunna hålla samman politiken, när man delegerar så mycket makt att besluta över stödreglerna? Är det första steget mot att åternationalisera jordbrukspolitiken?

– Det här handlar inte alls om att nationalisera Cap. EU-kommissionen kommer att övervaka att alla länder lever upp till de gemensamma målen när de utformar sina nationella strategier. Vi talar om övergripande mål som rör hållbarhet inom jordbrukssektorn, åtgärder för miljö och klimat, forskning, utveckling och landsbygdsutveckling. Och därunder finns det fler huvudsakliga kriterier som länderna ska hålla sig till.

 Tom Tynan, jordbrukskommissionär Phil Hogans högra hand.
Tom Tynan, jordbrukskommissionär Phil Hogans högra hand. FOTO: Johanna Norin

Hur ska EU i framtiden ha råd med Cap? Den svenska regeringen hävdar bestämt att EU måste rätta mun efter matsäcken genom att skära ned på utgifterna, särskilt på jordbruket – lika mycket som de 12 miljarder euro som EU-kassan förlorar i inkomster, då Storbritannien lämnar EU.

– Visst finns det ett tryck på EU-budgeten. Men samtidigt ska man inte glömma att EU-länderna är ute ur den ekonomiska krisen. De har råd att betala en högre avgift till den gemensam politiken som ger medborgarna stora fördelar. Vi kommer att göra allt för att försvara jordbrukspolitiken som vi tror på så starkt.

Sverige är emot kommissionens förslag om ett obligatoriskt tak på direktstöden. Sverige invänder att en begränsning av stöd till enskilda mottagare skulle drabba de gårdar som har moderniserat och byggt ut för att bli konkurrenskraftiga. Varför vill ni begränsa stöden till stora gårdar?

– I den här reformen sätter vi större fokus på att rikta stöden till små och medelstora jordbruk. Vi vill också se till att stöden verkligen går till bönder som försörjer sig på jordbruk.

FAKTA: Cap efter 2020

– 29 november presenterade Phil Hogan ett ”meddelande” om Cap 2021-2027. Här fanns dock inga siffror utan bara inriktningen i stora drag.

– 2 maj väntas EU-kommissionens meddelande om EU-budgeten för 2021-2027.

– 29 maj är satt som datum för kommissionens lagförslag om Caps innehåll och budget.

– Budgetdiskussionen mellan länderna väntas pågå hela 2019. Cap-reformen kan försenas av valet till EU-parlamentet 2019, då även kommissionen byts ut.

LÄS MER: Löfvens krav: Prioritera ned jordbruksstödetSverige vill inte ha tak på jordbruksstöden

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen