Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 24 september 2019

Utredning om bättre villkor för fossilfritt

Efter drygt åtta månaders budgetsamarbete med regeringen har Centern börjat fylla bondepaketet med konkret innehåll, framhåller riksdagsledamoten Kristina Yngwe. Mer kommer i höst avslöjar hon. Då tillsätts en utredning om 100 procent fossilfria drivmedel.

 Centern har satt tydligt avtryck på regeringens förda poliitkm hävdar Politikern och växtodlaren Kristina Yngwe, C, här på sin gård utanför Ystad,
Centern har satt tydligt avtryck på regeringens förda poliitkm hävdar Politikern och växtodlaren Kristina Yngwe, C, här på sin gård utanför Ystad, FOTO: Emma Larsson

Besvikelsen kom som ett brev på posten då det visade sig att höstbudgeten saknade åtgärder för de land- och skogsbrukare som tankar 100 procent fossilfritt men ändå straffas skattemässigt. LRF hade hoppats på en biobränslepremie.

”Förstår frustrationen”

Men EUs regelverk reser hinder, förklarar Yngwe som sedan årets början är ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Jag förstår verkligen den frustration som bland annat LRF beskriver. Nu tillsätts en utredning om fossilfrihet i lantbruket, som en del i bondepaketet. Vi ska se vad som konkret kan göras, berättar Kristina Yngwe för Land Lantbruk.

Konkretion efterlyses

Bristen på ”konkreta åtgärder” är annars en ammunition som era forna alliansvänner gärna avlossar mot bondepaketet i 73-punktsuppgörelsen.

– Det är viktigt att inte glömma torkstödet på 1,11 miljarder under 2019, och att dieselåterbetalningen har höjts, påminner Yngwe.

Långsiktiga åtgärder

Hon framhåller också att skogsutredningen och strandskyddsutredning har tillsatts och att nyckelbiotopsinventeringen har stoppats.

– Det är nu viktigt att även titta på sådana åtgärder som inte kostar pengar, och som långsiktigt kan stärka lantbruket. Det kan handla om att snabba på tillståndsprocesser och att förenkla regelverk.

Handlingsplan i höst

Höstbudgetens extra satsning på 191 miljoner kronor till livsmedelsstrategin under 2020 kommer att inriktas på konkurrensstärkande åtgärder. Mer om detta avslöjas i regeringens handlingsplan i höst.

– Både tillväxtverket och jordbruksverket har i sina underlag till handlingsplanen satt fokus på företagsamhet och lönsamhet. Om livsmedelsstrategin ska kunna gå från ett papper till konkret handling som måste det till ett åtgärdspaket.

Politisk strid om diesel

Från januari nästa år minskar återbetalningen på dieselskatten igen, från 2,43 kronor liter vilket var ett extra stöd efter torkan, till 1,93 kronor litern.

Att dieselkostnaden för skogs-och lantbruket ökar, är något som kds jordbrukspolitiske talesperson Magnus Oscarsson gått ut och kritiserat.

Två bollar i luften

På detta svarar Yngwe att återbetalningen ändå kommer att vara 50 öre högre än den var 2018.

– Vi anser också att dieselskatten är en viktig del i konkurrenskraften. Och det är därför som vi har jobbat för att höjningen ska finnas kvar. Men det gäller att hålla två bollar i luften, och hitta en modell som gör att man kan ställa om till fossilfritt utan att behöva betala extra.

Läs mer: Landsbygdsministern öppnar för bättre villkor för fossilfritt.Otydligt om bondepaketet tycker LRF.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen