Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 23 augusti 2019

Valet av Anna Karin Hatt bekräftar banden mellan C och LRF

Med valet av Anna Karin Hatt som VD bekräftas bilden av att LRFs gamla band till Centerpartiet är intakta. I mitten av augusti började ex-ministern på sitt nya jobb.

 Anna Karin Hatt under sin tid som IT- och energiminister i alliansregeringen. Bilden är tagen på Mellanskogstämman 2014.
Anna Karin Hatt under sin tid som IT- och energiminister i alliansregeringen. Bilden är tagen på Mellanskogstämman 2014. FOTO: Härje Rolfsson

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren ser en logik i att den tidigare centerpartistiska toppolitikern har fått uppdraget att leda LRF.

– I dagens läge måste ju jordbrukare ha väldigt bra politiska kontakter. Kanske mer än förr eftersom det är en näring som är så beroende av olika regleringar och subventioner, och det är så mycket som bestäms på EU-nivå.

LÄS MER: Anna Karin Hatt ny VD för LRF

Behöver en kanal

Att Centerpartiet för några år sedan genomgick en maktkamp mellan en nyliberal och en mer traditionell falang som beskrevs som mer bondenära har inte förändrat relationen till LRF, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Eftersom jordbruket är en näring som är starkt politikberoende, så måste man ha en kanal in. Man säger ju att det är vädret och politiken som är lantbrukarnas två stora fiender och ibland vänner.

Centern äger frågorna

Som statsvetare konstaterar Stig-Björn Ljunggren att stora organisationer som LRF tenderar att använda sina redan uppgrävda kanaler till politiskt inflytande.

– Så jag är inte ett dugg förvånad över valet av Anna Karin Hatt. LRF har ju naturligtvis kontakter med alla partier i stort sett. Men det är framför allt centerpartister som har ägt de här frågorna och som haft kontakterna med LRF om landsbygd och jordbruk.

Växlar mellan LRF och Rosenbad

Under de år som Centern har innehaft regeringsmakten har man tydligt kunnat se hur LRF:s kontaktyta i Rosenbad har vidgats. Då alliansen vann riksdagsvalet 2006 plockade C exempelvis med sig ett antal ledande personer med bakgrund inom LRF till regeringskansliet.

LRFs tidigare VD Leif Zetterberg utsågs till statssekreterare hos centerpartistiska infrastrukturministern Åsa Torstensson och chefen för LRF:s Brysselkontor Rolf Brennerfelt fick motsvarande jobb hos jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Fyra år som minister

Under fyra av alliansens åtta år vid makten hade även Anna Karin Hatt en ministerpost i Reinfeldtregeringen. Först som IT- och regionminister, därefter som IT- och energiminister. Hon följer nu ett typiskt mönster att centerpartister efter sin tid i regeringskansliet brukar kunna få jobb på LRF igen.

Stark tradition

Tittar man bakåt i historien finner man förklaringar till den svenska jordbruksbefolkningens starka politiska engagemang, påpekar Stig-Björn Ljunggren.

– Sverige är ett av få länder där bondeklassen har funnits representerade i riksdagen politiskt. Så den traditionen finns fortfarande kvar och är fortfarande väldigt stark.

Familjärt grepp

De nära banden mellan LRF och Centern uppmärksammades nyligen av den politiska nyhetssajten Altinget. ”LRF behåller sitt fasta familjära grepp om Centern” löd rubriken i en analys inför Anna Karin Hatts tillträde som VD.

Artikeln lyfte bland annat fram hur medlemmarna i några familjer återkommit på olika ledande poster inom C och LRF. Något som beskrevs som att ”LRFs finmaskiga nät kring C” också består av blodsband.

Dottern CUF-ordförande

Som exempel nämndes att Anna Karin Hatts dotter Ida Alterå valts att leda Centerns Ungdomsförbund CUF, och att efterträda riksdagsman Magnus Ek som är son till den tidigare Centerministern Lena Ek, numera ordförande för Södra skogsägarna.

Likaså att Centerns ekonomiskpolitiske talesperson i riksdagen Emil Källström är son till LRFs i maj avgångne VD Anders Källström, som tidigare var centerpolitiker i Örnsköldsvik.

LÄS MER: Anna-Karin Hatt efterträder Anders Källström.LÄS MER: Banden mellan LRF Och C är inte okontroversiella

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen