Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 20 maj

Vänsterpartiet om lantbruksfrågorna inför EU-valet

Land Lantbruk har frågat ut de svenska EU-politikerna om de viktigaste lantbruksfrågorna inför EU-valet. Så här svarar Vänsterpartiets etta på listan Malin Björk.

 Malin Björk (V), kandidat till EU-parlamentet.
Malin Björk (V), kandidat till EU-parlamentet. FOTO: Agnes Stuber

Bör EU skära ned på Cap snarare än att höja den svenska EU-avgiften med 15 miljarder som EU-kommissionen föreslår?

– Ja. Och ett minskat stöd till Cap kan ju betyda att vi kan ge mer svenskt stöd till svenskt lantbruk, utan att behöva gå via Bryssel. Med de 15 miljarder som föreslås i höjd svensk EU-avgift kan vi göra mycket nationellt, för bland annat jordbruket.

Vore det bra att slopa EUs gemensamma jordbrukspolitik, och eventuellt gå tillbaka till nationella stöd?

– Vi vill att svensk jordbrukspolitik ersätter Cap i det långa loppet. Vi kan då utforma en politik som verkligen passar det svenska lantbruket, och bonden slipper Bryssels byråkrati.

Ska bonden få stöd för att producera livsmedel eller snarare för att leverera vissa miljötjänster till samhället?

– Både och. Lantbruket ska bidra med miljötjänster, men vi vill också se en ökad grad av självförsörjning i Sverige. Vi tror på lokalproducerat. Då måste stödet också gå till livsmedelsproduktion.

Bör ekologisk livsmedelsproduktion premieras med högre stöd än konventionell?

– Vi vill att lantbrukare som producerar hållbart, ekologiskt och klimatmässigt premieras med ett ökat stöd. Det tror jag är en framgångsstrategi och något som jag tror att även konsumenterna vill.

Hur kan EU-beslut bidra till att svenska bönder får betalt för sina mervärden och ges större chans att konkurrera?

– EU-stöden till den mest intensiva köttproduktionen måste bort av klimatskäl. Vi vill istället premiera ett hållbart jordbruk och dit kan man räkna kött som produceras med god djuromsorg och antibiotikafrihet, som det svenska.

Bör EU arbeta för att minska användningen av växtskyddsmedel i jordbruket?

– Glyfosat borde fasas ut enligt EUs försiktighetsprincip eftersom det finns indikationer på att det är farligt. För att få ett hållbart jordbruk bör vi inte låsa fast oss i ett beroende av de här växtskyddsmedlen.

* Vänsterpartiets grupp i EU-parlamentet är GUE/NGL, Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen