Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 januari 2019

Vänsterpartiet släpper fram Löfven

Vänsterpartiet släpper fram S-ledaren Stefan Löfven i fredagens statsministeromröstning.

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt ger sitt stöd med hot om framtida misstroendeförklaring.

 Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men hotar också med en misstroendeomröstning.
Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men hotar också med en misstroendeomröstning. FOTO: Jessica Gow/TT

– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff och fortsätter:

– Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken är tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden.

Hotar med missförtroende

Enligt Jonas Sjöstedt har Stefan Löfven lovat att försvara jämlikhetsreformerna som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden. Enligt Sjöstedt finns det en skriven överenskommelse mellan S och V.

– Vi har klargjort tydligt ett antal punkter emellan oss. De kommer inte att publiceras. Det är en intern uppgörelse mellan partierna, säger han.

LÄS MER: Positivt för skogsägare i S-MP-C-L-dokument

Vänsterpartiet hotar Stefan Löfven med misstroende, om den nya S-MP-regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

”Vi som är vågmästare”

Sjöstedt får frågor om ”misstroendelöftet”. Han utgår från att M och KD skulle ansluta sig till en misstroendeomröstning.

– Jag utgår från att de alltid kommer att vilja byta regering. Det är så det låter i retoriken och då får de leva upp till det. Det är vi som är vågmästare, säger Sjöstedt.

Tidigare på förmiddagen hade Stefan Löfven en pressträff. Han sade då att han inte haft förhandlingar med Sjöstedt, utan samtal.

Löfven öppnar för att V i framtiden kan vara med i förhandlingar om frågor som inte omfattas av uppgörelsen. Och han tänker stå upp för de reformer som S, MP och V genomförde under förra mandatperioden.

– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer jag tycker är bra, säger Löfven.

Löfven redo

Han säger också att han vill ha tillbaka de reformer som försvunnit i den budget som riksdagen antog i december och som bygger på M och KD:s förslag.

Han kan dock inte lova att de återinförs, utan hänvisar till att det bestäms i kommande budgetförhandlingar med MP, C och L.

Om talmannen senare i dag som väntat föreslår Stefan Löfven som statsminister, så är han redo att bilda en ny regering.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sade Löfven efter mötet med Andreas Norlén.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt ställer krav för att släppa fram LöfvenLÄS MER: Jonas Sjöstedt: ”Cap är inte effektivt och inte rättvist”LÄS MER: Krisstödet höjs med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelse

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen