Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 16 april 2018

Vårbudgeten: 440 miljoner till fossilfritt

Regeringen föreslår 270 miljoner kronor ytterligare till produktion av biogas och 170 miljoner kronor i solcellsstöd i vårbudgeten.

 Biogas och solceller. Arkivbild
Biogas och solceller. Arkivbild FOTO: Istock

De två stora satsningarna på fossilfritt i vårändringsbudgeten är 270 miljoner till produktion av biogas och 170 miljoner i solcellsstöd. Budgeten offentliggjordes under måndagen.

Spelar viktig roll

Enligt regeringen spelar biogas en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige, där lantbruket och livsmedelskedjan är avgörande. Samtidigt har import skett från Danmark som drar nytta av svenskt konsumtionsstöd, vilket har lett till att svensk gas är dyrare än dansk. Utökningen sker genom att stödet breddas så att det omfattar fler substrat än gödsel, exempelvis matavfall och slam. I år skjuts 270 miljoner kronor till i vårbudgeten för detta ändamål.

− Biogas gjord på restprodukter och avfall har en väldigt hög miljöprestanda och är viktig för omställningen till fossilfritt. Biogasen ger dubbel miljönytta eftersom den både kan ersätta fossila bränslen och gör att vi kan återanvända näringsämnen i jordbruket, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, i ett pressmeddelande.

Vill göra insats

Vidare så föreslår regeringen att 170 miljoner kronor ska investeras, genom nya pengar till privatpersoner och företag som installerar solceller. Därmed ligger stödet till solceller på 1 085 miljoner kronor i år.

– Många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till hundra procent förnybar el. Det är bra. Klimatet kan inte vänta och solenergi kan komma att spela en allt viktigare roll i ett framtida hållbart energisystem, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Sedan den 1 januari ligger stödet på 30 procent av de stödberättigande kostnaderna, jämfört med 20 procent fram till och med i fjol. Samtidigt ska med utökningen av stödet ska administrationen förenklas och effektiviseras.

LÄS OCKSÅ: Efter hemliga forskningen – nu lanseras grön bensin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen