Varken Bucht eller Skog vill tala glyfosat inför torsdag
På torsdag ska EU-länderna besluta om glyfosat ska godkännas i ytterligare fem år. Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) undvek ämnet i måndags när jordbruksministrarna diskuterade hållbar användning av bekämpningsmedel.
Sven-Erik Bucht bollade istället vidare Land Lantbruks fråga om framtiden för glyfosat till det ansvariga statsrådet, miljöminister Karolina Skog (MP).
Men inte heller Skog har något att berätta om Sveriges ställningstagande inför mötet på torsdag då en EU-kommitté ska besluta om EU-kommissionens nya förslag om att godkänna preparatet i fem år. Vid det förra mötet 25 oktober överraskade Sverige genom att tvärvända och gå emot det tidigare förslaget om tio år.
Inget beslut
Regeringen har inte tagit något beslut angående femårsförslaget, meddelar Karolina Skogs pressekreterare Hanna Björnfors på tisdagsmorgonen.
– Jag har dessvärre ingen information om ifall det kommer att ske innan mötet, meddelar Hanna Björnfors.
Varierande ambition
Jordbruksministrarnas diskussion i Bryssel kretsade istället kring den granskning som EU-kommissionen har gjort av ländernas handlingsplaner för hållbar användning av bekämpningsmedel. Det framkom att ländernas ambitioner varierade stort.
Vid en bordsrunda fick länderna lämna synpunkter på vad som är viktigast att göra för att minska riskerna i bekämpningen, vilket är avsikten med ett EU-direktiv från 2009.
”Ligger långt framme”
Sven-Erik Bucht anser att det finns flera goda erfarenheter från det svenska genomförandet av direktivet att lyfta fram.
– Den första handlingsplanen togs fram i Sverige redan 1987 så vi ligger långt framme jämfört med andra länder, säger han.
Förutom att reducera användningen av kemikalier har man i Sverige också länge inriktat sig på integrerat växtskydd, framhåller Bucht.
Det innebär att förebyggande åtgärder vidtas, att skadliga organismer övervakas, att hållbara icke-kemiska metoder ges företräde framför kemiska metoder, och att de kemiska växtskyddsmedel som används ska vara målspecifika.
Läs mer: Palle Borgström: Glyfosat gisslan i ett politiskt spelNya förslaget: Fem års förlängning för glyfosatSverige enda landet i norra EU som sa nej till glyfosat
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.