Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 18 augusti 2018

Fridolin: ”Vi är emot fossila subventioner – men vi är pragmatiska”

Miljöpartiet är emot sänkning av dieselskatten och pälsfarmning, men språkröret Gustav Fridolin beskriver partiet som pragmatiskt och att man därför genomför åtgärder som dieselskattsänkning för att säkra svensk livsmedelsproduktion.

 Gustav Fridolin (MP) vill främja en omställning av maskinparken mot andra drivmedel.
Gustav Fridolin (MP) vill främja en omställning av maskinparken mot andra drivmedel. FOTO: Johanna Norin

Miljöpartiets uppgift är att våga stå för miljöpolitik, även om det blir obekvämt för en näring, menar språkröret Gustav Fridolin.

– Men det får förstås inte göras på ett sådant sätt så att man inte har goda förutsättningar att klara omställningen. Det är därför vi är ett pragmatiskt parti. Vi är emot fossila subventioner, men genomför subventioner för diselskatten för jordbruket för att vi ser att i det läge som har rått har det varit ett rimligt sätt att nå ett övergripande mål att ha ett livskraftigt jordbruk i landet.

Vill främja omställning till alternativa drivmedel

Men till skillnad från Kristdemokraterna, och även Centern och Moderaterna, ger alltså Miljöpartiet inte något vallöfte om fler sänkningar. I stället vill Gustav Fridolin främja en omställning av maskinparken mot andra drivmedel.

– Att hålla kvar just lantbruksnäringen i gamla dieseln, det är jag orolig för.

Många skogsägare tycker att Miljöpartiet fått igenom mycket i skogspolitiken och man är kritisk mot bland annat nyckelbiotopsinventeringen. Vad säger du till dem?

– Att vi får en bättre översyn över vilka nyckelbiotoper vi har i svensk skog och som Sveriges skogsägare har tagit på sig att skydda, det ser jag i grunden som ganska självklart. Sedan behöver vi ha ett bra system för ersättning för den som då hamnar i en situation där man upptäcker nyckelbiotoper i skogen, och det försöker vi att bygga upp, säger Gustav Fridolin, som bland annat öppnar för skogsbyten med statliga Sveaskog.

 Miljöpartiets vallöfte om en skatt på importerat kött från länder med hög antibiotikaanvändning står fast, hävdar Gustav Fridolin.
Miljöpartiets vallöfte om en skatt på importerat kött från länder med hög antibiotikaanvändning står fast, hävdar Gustav Fridolin. FOTO: Johanna Norin

FAKTA: Gustav Fridolin

Parti: Miljöpartiet. Gör sin andra valrörelse som språkrör.

Ålder: 35.

Födelseort: Vittsjö.

Partiets resultat i senaste riksdagsvalet: 6,89 procent.

Jord- och skogsbruk spelar en nyckelroll i klimatarbetet och omställningen till en bioekonomi, anser Gustav Fridolin. Här finns råvaran till de nya material som kan ersätta fossila, men det finns en målkonflikt med miljömål.

– Och där kommer vi ner till en fråga som är relevant – vad använder vi skogen till? Vi ser att vi har jättemånga spännande högteknologiska användningsområden för skogen, men vi dröjer oss också kvar vid en användning till material som i högre utsträckning kan återvinnas och återanvändas, till exempel papper.

Löftet om skatt på importerat kött kvarstår

Miljöpartiets vallöfte om en skatt på importerat kött från länder med hög antibiotikaanvändning står fast, och partiet vill också ha krav på en viss andel ekologiskt i offentliga upphandlingar. Målet med det är att öka den svenska ekologiska produktionen.

– Man ska inte behöva välja mellan ekologiskt och svenskt – utan det ska kunna finnas en svensk produktion som matchar efterfrågan.

”Vill inte ha pälsfarmning”

När det gäller hot mot bönder och pälsfarmare är Gustav Fridolin tydlig: vid hot ska samhället och polisen ingripa direkt.

– Jag har själv protesterat mot pälsfarmning, för jag tycker inte att pälsproduktion är något vi ska ha i Sverige, men jag tycker att man kan göra den typen av protester innanför ramen för den demokratiska staten.

Vad vill Miljöpartiet när det gäller pälsfarmning?

– Vi skriver i vårt valmanifest att vi inte vill ha pälsfarmning i Sverige och det vi gör nu är en översyn av om minkar kan leva i enlighet med djurskyddslagens krav på att man ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Det blir väldigt intressant att se vad den genomlysningen kommer fram till.

FAKTA: Gustav Fridolins val

Importerade ekologiska livsmedel eller svenska konventionellt odlade livsmedel?

– Om det handlar om samma vara så väljer jag en importerad ekologisk gurka framför en konventionell svensk.

Bo på lantgård eller cityweekend?

– Lantgård.

Komjölk eller havredryck?

– Komjölk.

Systembolaget eller gårdsförsäljning?

– Systembolaget.

Ökad eller begränsad skogsavverkning?

– Begränsad.

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”Sverige ut ur EU”Jonas Sjöstedt: ”Cap är inte effektivt och inte rättvist”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen