Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 28 augusti 2019

Von der Leyen föreslår polack som jordbrukskommissionär

Att en polack får jobbet som EUs näste jordbrukskommissionär, föreslår nu kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen.

 Tyska Ursula von der Leyen har bestämt att Polen ska få ansvaret för jordbruksfrågorna i EU-kommissionen.
Tyska Ursula von der Leyen har bestämt att Polen ska få ansvaret för jordbruksfrågorna i EU-kommissionen. FOTO: Jean-Francois Badias/AP/TT

Det mesta pekar nu på att posten går till den före detta EU-parlamentarikern Janusz Wojciechowski som har animalieproduktion, djurskydd och ekologiskt jordbruk som hjärtefrågor. Hans troliga tillsättning är dessutom ett exempel på kohandel på hög euroepisk maktnivå.

Polen bytte kandidat

Så tungt väger Von der Leyens ord att Polen i veckan har bytt ut sin redan föreslagne kommissionär till någon som bedöms ha större kunskap om just jordbruk och jordbrukspolitik.

Den person som nu har mycket stora chanser att få jordbruksportföljen när nästa EU-kommission tillträder 1 november är alltså Janusz Wojciechowski. Jurist till professionen och för närvarande Polens representant i EU:s revisionsrätt ECA, som bland annat granskar hur EU-stöden hanteras.

Tung merit

En viktigare merit är att han under tolv år (2004 -2016) var invald politiker i EU-parlamentet, och som sådan vid flera tillfällen var vide ordförande i jordbruksutskottet.

För en tid sedan citerade Land Lantbruk heta rykten i Bryssel som då pekade ut den bulgariska kommissionskandidaten Mariya Gabriel som favorit till att få jordbruksfrågorna. Även hon har varit invald i parlamentets jordbruksutskott och särskilt engagerat sig i frågor som rör binas hälsa.

Hennes namn har dock kallnat efter det att Ursula von der Leyen har satt ned foten.

Valde att hoppa av

Inför utsikten att bli jordbrukskommissionär valde den först utsedde polske kandidaten Krzysztof Szczerski, chef för den polske presidenten Andrzej Duda, själv att hoppa av, uppger nyhetssajten Agra Europe.

Ett tecken så gott som något på att det verkligen blir det betydande jordbrukslandet Polen som tar över jordbruksfrågorna, efter Irlands Phil Hogan.

Klockren kohandel

Att östra Europa gick lottlöst ur sommarens tillsättning av EU:s höga poster kan vara skälet till att Von der Leyen valt att ge det viktiga jordbruksområdet till en polack, spekulerar Agra Europe.

Den polska regeringen krävde i juli uttryckligen att få ansvar för ett tungt område i EU-kommissionen i utbyte mot att ställa sig bakom valet av Ursula von der Leyen. Ett klockrent exempel på kohandel på högsta politiska nivå.

LÄS MER: Binas vän tidigare utpekad som jordbruksbommissionär

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen