Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 4 mars 2019

Yngwe vill sätta C-avtryck i vårbudgeten

YSTAD

Med bara en dryg månad kvar till vårbudgeten ökar förväntningarna på Kristina Yngwe att sätta Centerns avtryck på regeringens politik. 350 miljoner kronor i extra krisstöd är ett C-löfte som bönderna vill se infriat.

 Politikern och växtodlaren Kristina Yngwe är peppad att göra verkstad av Centerns löften. Här på gården i Ystad.
Politikern och växtodlaren Kristina Yngwe är peppad att göra verkstad av Centerns löften. Här på gården i Ystad. FOTO: Emma Larsson

Vårändringsbudgeten är en första kontrollstation för januariavtalet. Och Centerpartiet är piskat att visa framfötterna i det nya budgetsamarbetet med regeringen och L.

I egenskap av ordförande i miljö- och jordbruksutskottet ska du vara med och förverkliga januariavtalets ”kraftfulla bondepaket”. Hur upplever du pressen?

– Jag känner snarare en entusiasm. Centerpartiet brinner ju för landsbygdsfrågorna, säger Yngwe som har veckopendlat från lantbruket i Ystad sedan hon 2014 kom in i riksdagen och blev vice ordförande i samma utskott som hon efter valet i höstas tog över.

Fakta Kristina Yngwe, C

Ålder: 35

Familj: Maken Olof. De gifte sig i maj men hann först nyligen åka på en veckas ”smekmånad” i sydafrikanska nationalparker. ”Först kom skörden, sedan valet och regeringsbildningen”.

Egen växtodling: Bedriver lantbruk i Ystad. Dels växtodling tillsammans med brodern på föräldrarnas gård med 75 hektar, dels med maken Olof på ytterligare 70 hektar. Kristina är hemma och tröskar vid topparna.

Utbildning: Växtodlingsagronom.

Valdes in i riksdagen 2014.

Tidigare ordförande i LRF Ungdomen.

Helt nytt kapitel

I januari inledde hon ett helt nytt kapitel i sitt liv som politiker.

– Nu har Centerpartiet helt andra möjligheter att faktiskt vara med och påverka den förda politiken så att det gör skillnad för lantbrukarna.

Hon backar upp Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström som snart går in i skarpa förhandlingar om vårbudgeten.

– En akutgrej är att prioritera skogsägare med nyckelbiotoper som i M-KD-budgeten blev utan ersättningar för att inte avverka, eftersom anslaget till skogsstyrelsen drogs ned. Där sitter ett antal skogsägare nu i kläm.

Jobbar stenhårt för ökning

350 miljoner kronor extra i krisstöd till lantbrukare har partiets företrädare redan lyft fram som en del i januariavtalet, bland annat i intervjuer i Land Lantbruk. Men det är ändå inte helt och hållet klappat och klart, förrän i vårbudgeten.

– Vi ser att de 760 miljoner miljonerna i år i krisstöd inte räcker för företag med likviditetsproblem, utan jobbar stenhårt för en ökning med 350 miljoner.

Mer än pengar

Men bondepaketet handlar om mer än pengar, så som regelförenklingar, betonar Kristina Yngwe. Om att göra verkstad av livsmedelsstrategin så att det märks på gårdsnivå. Strandskyddet ska utredas och Yngwe spelar en nyckelroll då direktiven ges under våren.

Diskussionen om en ny jordbrukspolitik på EU-nivå är enligt Yngwe en fråga som blir ännu viktigare eftersom mer makt läggs på medlemsländerna.

”Finns misstolkningar”

Med M och KD bedriver hon ”konstruktiv opposition” i frågor utanför januariavtalet. Men att samarbetet inom alliansen inte är sig likt märks i utspel i media där både M och KD anklagar C för att ha vikt ned sig om sänkt dieselskatt till jord- och skogsbrukets maskiner.

– Det finns så klart misstolkningar av januariavtalet, det märker jag. Men under förra perioden sänkte S och MP dieselskatten, och nu kommer det att ske en ny sänkning 2019. Det är vad vi vet. Och vilka antaganden M och KD gör får stå för dem.

Hård nöt

Det som Centern på sikt ändå ser som ett problem är att återbetalningen gör det billigare att köpa diesel än att köpa förnybart.

– Och det är en nöt som vi måste knäcka tillsammans med näringen.

Läs mer: Krisstödet höjt med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen