Polsk ko rymde – flydde till egen öde ö

En ko har levt ensam på en ö sedan hon flytt från slaktbilen som skulle ta henne till slakteriet. När ägaren försökte fånga in henne bröt hon hans arm och räddningstjänstens försök slutade med att kon resolut simmade till nästa ö.

En ko vägrade att gå på en lastbil på väg till ett slakteriet vid en gård i södra Polen. Istället slet hon sig, rammade ett metallstängsel och tog sikte mot sjön Nysa i närheten, där hon simmade upp till en ö, rapporterar tidningen Independent.

Bröt armen på ägaren

Ägarens försök att få kon från ön tillbaka till gården slutade med att hon bröt hans arm. Det fick ägaren att ge upp försöken att få hem henne och istället utfodrade han henne för att se till att hon skulle få tillräckligt med mat.

När räddningstjänst kom till ön via båt för att få kon därifrån valde kon att fly till en annan närliggande ö. Varpå försöken att få hem henne avbröts på nytt. Enligt räddningstjänsten var såg kon frisk ut, men hon var rädd och inte speciellt intresserad av att komma hem.

Lokal politiker vill rädda ”hjälte-kon”

Kon har nu levt på ön i en månad och nu har en lokal politiker bestämt sig för att rädda kon från att slaktas.

– Jag är inte vegetarian, men styrkan och viljan att kämpa för den här kons liv är ovärderlig. Därför bestämde jag mig för att göra det möjligt för kon att levereras till ett säkert ställe och, som belöning för hennes attityd, ge henne en garanti för en långsiktig pensionering och naturlig död, säger politikern Pawel Kukiz i ett inlägg på Facebook.

LÄS OCKSÅ: Polsk ko slår följe med europeisk bisonflock

LÄS OCKSÅ: Kon skrämdes av hund – borta i veckor