Polskt kött från sjuka kor sålt till Sverige

Kött från sjuka kor som slaktats i Polen har sålts i Sverige, konstaterar Livsmedelsverket. Köttet har sålts till fyra mindre företag i olika delar av landet. – Vi bedömer det som hälsoskadligt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Köttet har sålts till fyra mindre företag i olika delar av Sverige.
Köttet har sålts till fyra mindre företag i olika delar av Sverige. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Det polska företaget ska ha köpt in sjuka djur som de slaktat under tider på dygnet när slakten inte övervakades av veterinärer. Köttet har sedan märkts som besiktigat innan det sålts till företag i olika länder – däribland Sverige. Enligt tidningen ATL har 250 kilo kött exporterats till Sverige.

Enligt Livsmedelsverket kan det röra sig om ett allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen.

– Det är ytterst allvarligt, de ska veterinärbesiktigas före slakt och sedan ska det döda djuret besiktigas efter slakt. Om det visar sig att djuret är sjukt så plockar man bort det från produktionen, säger Louise Nyholm, statsinspektör på myndigheten.

Bedöms som skadligt

Köttet upptäcktes via EU-systemet RASFF, som används för att skicka varningar mellan länderna. Livsmedelsverket tog emot varningen och har tagit kontakt med övriga aktörer för att stoppa livsmedlet. Myndigheten bedömer inte att några av de svenska grossisterna gjort fel. Företagen finns i Stockholm och Västra Götaland.

– I dag har vi inga indikationer på att några av de här företagen begått något brottsligt, säger Louise Nyholm.

Hon har inga uppgifter om att köttet ska ha sålts vidare i Sverige. Däremot finns risken att mer av sjukdomsköttet kommer till landet, enligt Nyholm.

– Vi vet ingenting om riskerna med det här köttet men vi bedömer det som hälsoskadligt.

Polen är en av de stora köttproducenterna inom EU och exporterar 80 procent av sitt nötkött utomlands – bland annat till Storbritannien, Sverige, Italien och Tyskland.

Skandalen avslöjades efter att tv-bolaget TVN låtit en reporter ta anställning och wallraffa på ett slakteri. Bilderna visade hur nötkreatur behandlades illa och att även sjuka djur slaktades och blev till livsmedel, vilket har väckt oro för hur det ligger till med livsmedelssäkerheten i Polen.

Enormt mörkertal

Sedan avslöjandet på slakteriet utanför Warszawa har Polens statliga chefsveterinär beordrat skärpta inspektioner och kontroller i landets slakterier. Enligt chefsveterinären ska inspektionerna göras i samarbete med polisen, vägtransportmyndigheterna och åklagarväsendet. De polska myndigheterna bedriver också en utredning.

Den polska köttbranschen tonar ned problemen och säger att de är isolerade till den aktuella anläggningen. Enligt Louise Nyholm finns dock ett enormt mörkertal med fuskkött i Europa. När fall som detta uppmärksammas kommer tips in på livsmedelsproducenter som inte sköter sig.

– Det riskerar människors hälsa och förstör förtroendet för branschen.

LÄS MER: Okänt kött i var tredje köttfärs