Precisionsodling i fokus på Borgeby

I går, dagen före Borgeby Fältdagar, hölls ett seminarium om vad precisionsodling kan ge och vad det är värt att investera i odlingsmetodiken. Missa inte att möta Land Lantbruk under mässan. Chefredaktör Anna Bratt finns på plats i LRF Medias monter.

Mötet avrundades på utställningsfältet där deltagarna guidades genom demoodlingarna som visar precisionsodling. Här får den engelsktalande gruppen se olika principer för att variera utsädesgivan i vete.
Mötet avrundades på utställningsfältet där deltagarna guidades genom demoodlingarna som visar precisionsodling. Här får den engelsktalande gruppen se olika principer för att variera utsädesgivan i vete. FOTO: PER EMGARDSSON

Per Frankelius, docent vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet, inledde en inspirerande resa förbi de stora innovationerna som lett fram till dagens precisionsodling från den sörmländska radsåmaskinen på 1700-talet till dagens RTK-GPS.

Forskning kring platsanpassad odling

De möjligheter vi har att ständigt bli bättre är bra, men vi behöver också att någon vågar ta innovativa steg, steg som rymdprojektet Apollo.

Därefter berättade forskaren Imke Borchart från Lantbrukskammaren i Schleswig Holstein, Tyskland, om ett storskaligt forskningsprojekt på 300 hektar på gården Gut Helmstorf.

Där har man under tio år undersökt möjligheterna att odla platsanpassat och behovsanpassat och hur det påverkar praktiskt arbete och om och hur avkastningen påverkas. Hon saknade framför allt standarder för hur underlagsdatar för tilldelsningskartor ska hanteras, extra viktigt i Tyskland där man har maxgränser för kvävegivor.

Ökat nettot i odlingen

Jacob van den Borne, potatisproducent från Nederländerna, har med hjälp av precisionsodling ökat nettot i odlingen.

Det har lett till ett omfattande testande och jämförande av olika tekniker, inte minst genom allt från skördekartor till markpackningskartor och ledningstalskartor samt smartare bevattning.

Grunden är att med teknik dela stora fält i små, men på rätt sätt. Jag ser mina marker som batterier, det är svårare att göra ett litet batteri på en dålig jord större än att ladda en god jords stora urladdade batteri.

Gunnel Hansson och Mattias Hammarstedt, växtodlingsrådgivare HIR Skåne avrundade med att ny teknik är bra men den stora utmaningen ligger i att lyckas hantera och optimera tekniken i förhållande till den grundläggande biologin för att bibehålla en god lönsamhet.

Möt Land Lantbruk! Besökarna är välkomna att hälsa på Land Lantbruk på Borgeby Fältdagar. Chefredaktör Anna Bratt finns på plats i LRF Medias monter A149 kl 10 på onsdag och torsdag.