Prognos: Spannmålsskörden minskar med 25 procent

Enligt Jordbruksverkets prognos blir årets spannmålsskörd 75 procent av det normala. Hur stor påverkan kommer att bli för jordbruket är dock för tidigt att säga enligt Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson.

Skörden av oljeväxter beräknas bli 36 procent lägre än normalt och spannmålsskörden beräknas minskar med 25 procent.
Skörden av oljeväxter beräknas bli 36 procent lägre än normalt och spannmålsskörden beräknas minskar med 25 procent. FOTO: MOSTPHOTOS

Årets spannmålsskörd förväntas landa på 4,2 miljoner ton, enligt Jordbruksverkets skördeprognos. Det är 29 procent mindre än 2017 och 25 procent mindre än snittet de senaste fem åren.

Oljeväxter minskar med 36 procent

För oljeväxter väntas den totala skörden bli 44 procent lägre jämfört med 2017 och 36 procent lägre jämfört med genomsnittet för de fem senaste åren.

- Det kommer att bli lägre intäkter för jordbruket till följd av de låga skördarna av spannmål och oljeväxter. Dessutom är skördarna av grovfoder, exempelvis gräs, avsevärt lägre än normalt. Det är för tidigt för att säga något om hur stor påverkan på jordbruket blir eftersom prisutvecklingen också måste tas med i bilden, säger Harald Svensson, chefsekonom i ett pressmeddelande.

Torka och regn orsaken

Orsaken till den låga skördenivån är delvis vårens och sommarens torka som lett till lägre avkastning för både vår- och höstsådda grödor.

Samtidigt har tokan lett till foderbrist som fått effekten att spannmål ensilerats till foder istället för att tröskas. Jordbruksverket bedömer att arealen med spannmål som ensilerats till djurfoder har ökat med 100 000 hektar. Arealen som tröskas har därför minskats med 10 procent jämfört med odlarnas planering i maj.

Men en ytterligare orsak till den låga skörden är också den regniga hösten förra året som gav sämre förutsättningar för årets skörd. Istället för höstvete såddes mer vårgrödor vilka normalt har sämre avkastning.

Mer osäker prognos i år

Prognosen bedöms dock vara osäker. Jordbruksverket skördeprognos baseras på tidigare års väderförhållanden och skördar och när vädret är så extremt som det varit i år är uppskattningarna svårare att göra, enligt Jordbruksverket.

Det finns också en svårighet att bedöma hur stor del av arealen som ensilerats och inte tröskats. Därför flaggar man nu för att årets prognos är betydligt mer osäker än vanligtvis.

LÄS MER: Svårt höstbruk – ”Som sockerbitar allting” (PREMIUM)

LÄS OCKSÅ: Andra skörden usel på de flesta håll